Üsküdar Postası Gazetesi - Üsküdar yerel haberlerini ve güncel olayları gazetemizden takip edebilirsiniz...

İSMEK Üsküdar'dan Taksim'de Sergi

İSMEK Üsküdar İcadiye Kurs Merkezi resim ve takı tasarımı branşı usta öğretici ve kursiyerleri Osmanlı'dan Günümüze İsta...

Kütüphaneler 'Okuma Salonu' olacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, Bakanlığı küçültmeye çalıştıklarını, ilçelerdeki kütüphanelerin ''oku...

Üsküdar'da 1 milyon kişi oruç açtı

Üsküdar Belediyesi'nin kurmuş olduğu modern Ramazan Çadırı, Ramazan ayının son gününde, Üsküdar'da oruçlarını açmak iste...

Çengelköy Hamdullah Paşa Camii'nin açılışı yapıldı...

Üsküdar'da restorasyonu tamamlanan Çengelköy Hamdullah Paşa Camii düzenlenen törenle ibadete açıldı....

Sırada Üsküdar-Ümraniye Metrosu var

Kadıköy-Kartal metrosunda sona yaklaşıldı, E-5'te trafik rahatlayacak. Üsküdar-Ümraniye metrosu ise köprü trafiğini azal...

Bomba düzenekli paketler korku yarattı!

Milletvekili Topuz'un doktor olan oğluna, içinde bomba düzeneği bulunan şüpheli iki paket yollandı....

Üsküdar`ın 100`ü değişiyor

Başkan Mehmet Çakır, 99 proje gerçekleştiren belediyenin 100. projesi için "Üsküdar`ın 100`ü değişiyor" yarışmasını başl...

Yılmaz Bayat sahaya indi!

"Mehmet Çakır'a bir çanta proje teslim ettik ama hiçbirinin gerçekleşmedi. Anlaşılan Üsküdar'da yapılacak daha çok iş va...

Üsküdar'da elektrik kesintisi

Üsküdar'da 11, 13, 14 ve 15 Haziran tarihlerinde bazı semtlerde elektrik kesintisi uygulanacak....

Üsküdar'da Trafik Kazası: 2 Yaralı

Üsküdar'da bir kamyon, cadde üzerindeki iki araca çarptı. Kazada biri öğretmen 2 kişi yaralandı....
 

Yeni İmar Yönetmeliği yürürlüğe girdi... İşte detaylar

Yeni İmar Yönetmeliği yürürlüğe girdi... İşte detaylar
Değişen Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. İşte emlakta dengeleri değiştirecek yeni yönetmeliğin detayları...
Tarih : 08 Temmuz 2017, 11:18
Kategori : Emlak ve İmar
Yazı Boyutu : 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İnşaat sektörünün anayasası Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği değişti. Haber Resmi Gazete'de yayınlandı. Yeni yönetmeliğe göre stüdyo daireler yasaklandı, projelere silüet ayarı geldi, kot farkı ve emsal rantının önüne geçildi

Mevcut yönetmelik 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe girecek. 30 Haziran'da sona eren kentsel dönüşümde 1.25 ek emsal hakkı da 1 Ekim'e uzatıldı.

İŞTE MADDELERLE GAYRİMENKULDE YAŞANACAK DEĞİŞİM...
STÜDYO DAİRELER TARİHE KARIŞACAK

1+0 stüdyo daireler, artık imar projelerine dâhil edilmeyecek. Yeni tip konut projelerinde en küçük daire 1+1 ve minimum net 28,50 metrekare olacak. Bu kapsamda yapılacak en küçük dairenin içinde 1 oturma odası (en az 12 metrekare), 1 yatak odası (en az 9 metrekare), 1 mutfak veya yemek pişirme yeri (en az 3,30 metrekare), 1 banyo veya yıkanma yeri (en az 3 metrekare) ve 1 tuvalet (en az 1,20 metrekare) bulunacak.

HEDEF ŞEHİRLERDE YATAY YAPILAŞMA

Şehirlerin dikey yerine yatay gelişmesinin hedeflendiği yönetmelikle, silüet tartışmalarını sonlandıracak bir madde de eklendi. Uzun yıllardır kullanılan Avan Proje tanımı netleştirildi. Uygulama projesinin yapımına esas teşkil eden, geçerli imar durumuna göre hazırlanan tüm ölçü ve kotların bulunduğu gerekirse silüetin yer aldığı proje olarak tanımlandı.

GENİŞLETİCİ İMAR PLANI YAPILMAYACAK
ÖNDEN 3 ARKADAN 8 KAT BİNA YAPILMAYACAK

Yeni düzenlemeyle kot farkından bağımsız bölüm kazanma devri sona erdi. Yol kotundan düşük ya da yüksek arazilerde, kademelendirmeye geçilecek. Bina ön cephelerinde olduğu gibi, arka cephesi yol kotundan 5 metreden fazla düşük veya yüksek yapılara, 6 metrede bir kademelendirme gelecek. Böylece önden 3 kat, arkadan 8 kat bina yapılamayacak.

DÖRT KATLI BİNALARA ASANSÖR ZORUNLU

- Binaların daha az katlı olması için taban alanına yönelik kurallar değişti. Eskiden TAKS yüzde 40 ile sınırlıyken şimdi yüzde 60'a kadar çıkarıldı.
- Bina, arsada daha geniş taban alanına oturtulup yayılabilecek. Eski Yönetmeliğe göre çekme mesafeleriyle parselde 9 kat yapılması gereken örneğin 900 m2 inşaat, şimdi parsele yayılarak 6 kat olarak yapılabilecek.
- Konutlarda kat yükseklikleri 3.60 m.'ye ticari ofislerde 4 m.'ye çıkarıldı.
- Bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca ve saçak onarımları basit tamir ve tadilat tanımına sokuldu. 4 katlı binalarda asansör zorunluluğu ve 3 katlı binalarda ise asansör yeri bırakma zorunluluğu getirildi.
- Binaların çatılarına yapılan baz istasyonları, maliklerin onayını almak, bina cephesine 3 metreden fazla yaklaşmamak ve yer seçim belgesi almak şartıyla ruhsata tabi olmadan yapılabilecek.
- Yol boyu ticaretin olduğu konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla gürültü ve kirlilik oluşturmayan ticari kullanımlara izin verildi.
- Hafriyat için yapı ruhsatı beklenmeyecek. İksa ve hafriyat ruhsatları, yapı ruhsatından önce verilebilecek.
- Belediyeler, mahallin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin edebilecek.

NET ALAN TANIMI DEĞİŞTİ

Eski yönetmelikte duvarlar arasında kalan alan net alan olarak tanımlanırken, yeni yönetmelikle içeriden bağlantılı piyesleri ile birlikte bağımsız bölüm içerisindeki boşluklar hariç duvarlar arasında kalan temiz alan olarak tanımlandı. Bağımsız brüt alan tanımı da değişti ve şaftlar, ışıklıklar, hava bacaları, galeri boşlukları hariç bağımsız bölümün dış konturlarının çevrelediği alan olarak geniş bir tanım yapıldı.

MESCİT TEŞVİKİ GETİRİLDİ

Düzenlemeyle mescitler ilk defa konut alanlarında emsal dışı alana konu edildi. Mescitlerin ve müştemilatların konutlarda 100 metrekaresi, konut dışı alanlarda 200 metrekaresi emsal dışı bırakıldı. Yapılması zorunlu olan yangın merpenleri, konferans, spor, sinema ve tiyatro salonlarında zorunlu olan boşluk alanlar, zorunlu otopark alanlarının 2 katı, sığınak, asansör boşlukları, bacalar, şaftlar, ışıklıklar, ısı ve tesisat merkezi, su deposu,enerji odası, kömürlükler, kapıcı daireleri, konutlarda bağımsız bölüm net alanın yüzde 10'u, ticari alanlarda bağımsız bölüm net alanın yüzde 50'sini aşmayacak depo amaçlı eklentiler de emsal dışı alan olarak bırakıldı.

BODRUM KATA EV İZNİ

Yeni yönetmelikle bodrumlara konut yapılabilmesinin şartları belirlendi. ''Oturmaya elverişli bodrum katı yapabilmek için; oturma odası ve en az 1 yatak odasının zemine gömülü olmaması, aydınlatma ve havalandırmasının pencere açılmak suretiyle yapılabilir olması, sel, taşkın ve su baskınlarına karşı tedbirlerinin alınmış olması gerekecek. Ticari alanlarda zemine gömülü olma şartı yok. Suni havalandırma ve engellilerin dolaşımına uygun koşullar sağlanmış olmalı yeterli olacak. Öte yandan, düzenlemeyle artık mevcut bir imar adasında Avrupa'da ki örneklerine uygun olarak mevcut adanın tamamı üzerinden kapalı ortak otopark yapılabilecek.

ASKERİ ALANLAR AZALDI

Yeni yönetmelikle ''askeri alan'' tanımlamasında da değişikliğe gidildi ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait alanlar tanımdan çıkarıldı. Bu düzenlemeyle iki kuruma ait arazilerin farklı amaçlar için yapılaşmaya açılmasının önü açıldı. Yeni düzenlemede, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni oluşturan Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıkları'nın savunma, harekat ve hudut güvenliğine yönelik yapıları, kışla, karargah, birlik, karakol, askerlik şubesi, askeri havaalanları, teknik ve lojistik gibi askeri veya güvenlik amaçlı ihtiyaçlara yönelik tesislerle TSK'nın ihtiyacına yönelik idari, eğitim, sağlık yapılarının bulunduğu araziler askeri alan olarak tanımlandı.

Kaynak: Hürriyet

Haberi Değerlendir :