Üsküdar Postası Gazetesi - Üsküdar yerel haberlerini ve güncel olayları gazetemizden takip edebilirsiniz...

Şeker tadında Ramazan İmsakiyesi

Üsküdar Belediyesi, Ramazan ayında da çocukları unutmadı ve onlar için ''şeker tadında'' Ramazan imsakiyesi hazırladı....

Belediye Yeni Hizmet Binası Üsküdar'a nefes aldıra...

Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ayaz ve birim müdürleri, kaba inşaatı tamamlanan Üsküdar Çavuşdere Kongre Me...

Üsküdar Belediyesi hesap veriyor

Üsküdar Belediyesi Mahalle Danışma Meclisleri tüm hızıyla devam ediyor. Bu kez durak Bahçelievler mahallesi'ydi....

Üsküdar Belediye Meclisinin 7. dönem açılış toplan...

Üsküdar Belediye Meclisi'nin 7. dönem açılış toplantısı Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in yönetiminde gerçekleşt...

Üsküdar'da Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi tahsila...

Üsküdar Belediyesi yeni hizmet dönemiyle birlikte Üsküdar'ın ve belediye'nin çehresini değiştirmeye devam ediyor....

Acıbadem'de sokak iftarına yogun ilgi

Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen mahalle iftarlarının üçüncüsü Acıbadem Mahallesi'nde gerçekleştirildi....

Üsküdar'da Kurban Bayramı temizliği yapıldı...

Üsküdar genelinde 26 kurban satış noktasında temizlik ve dezenfekte işlemleri yapıldı....

Üsküdar Cumhuriyet Başsavcıları değişti

HSYK Birinci Dairesi, mesleğe yeniden kabul edilenlerin de aralarında bulunduğu 11 savcının yeni görev yerlerini belirle...

Üsküdar'da tüm etkinlikler iptal edildi

Üsküdar Belediyesi Manisa Soma'daki maden faciasının ardından ilçede bulunan tüm kültür merkezlerindeki etkinlikleri ipt...

Modern Çöp Konteynırları Üsküdar'a Değer Katıyor...

Üsküdar Belediyesi 2009 yılından itibaren başlatmış olduğu çalışmalarla Üsküdar'ın çöp sorununu çözmek için durmadan müc...
 

Üsküdar 5. Mor Salkım Şenliği yapıldı...

Üsküdar 5. Mor Salkım Şenliği yapıldı...
5. Mor Salkım Şenliği Bulgurlu Mimoza Parkında Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın da katılımıyla yapıldı.
Tarih : 12 Mayıs 2010, 14:21
Kategori : Üsküdar
Yazı Boyutu : 14 Punto 16 Punto 18 Punto
5. Mor Salkım Şenliği Bulgurlu Mimoza Parkında Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nında katılımıyla yapıldı.

Üsküdar Belediyesince 5. düzenlenen Mor Salkım Şenliklerine Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Başkan Yardımcısı M. Hakan Büker, Üsküdar Belediyesi Meclis Üyeleri, Üsküdar Ak Parti İlçe Başkanı Zekeriya Erdim, Üsküdar Ak Parti İlçe Yöneticileri, Erguvan İstanbul Derneği'nin kurucusu Hüseyin Emiroğlu, Bulgurlu Mahalle Muhtarı İrfan Güner, Nezahat Ahmet Keleşoğlu İlköğretim Okulu Müdürü Hüseyin Yıldırım, Bulgurlu Bilgi Evi öğrencileri, Nezahat Ahmet Keleşoğlu İlköğretim Okulu Öğrencileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Bulgurlu Mahallesi sakinleri ve basın mensupları katıldı.


5. Mor Salkım Şenliğine yöresel halk oyunu gösterisi ile başlandı. Halk oyunu gösterisinin ardından kürsüye gelen Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, her yıl düzenlenen ve bu yıl 5.'sini düzenledikleri Mor Salkım Şenliği'nin öneminden bahsetti. Daha sonra hem bitkinin özelliklerinden ve tarihsel olarak geçmiş dönemlerde de bir çok medeniyette yetiştirildiğini ifade etti.

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın ardından kürsüye gelen Erguvan İstanbul Derneği'nin kurucusu Hüseyin Emiroğlu her yıl düzenlenen Mor Salkım Şenliklerine düzenli olarak katıldığını belirterek. Mor Salkım'la ilgili bilgiler verdi ve günümüz edebiyatında da bir çok tanınmış yazarımızın yazılarına konu olan bu bitkinin önemine vurgu yaptı.

Erguvan İstanbul Derneği'nin kurucusu Hüseyin Emiroğlu'nun ardından Bulgurlu Bilgi Evi 5. Sınıf Öğrencisi Mihriban Kuşcu şiir okudu.

Yapılan konuşmalar ve şiir dinletisinin ardından Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara Şenliği başlatmak için Bulgurlu Mimoza Parkına ilk Mor Salkım'ı kendi elleri ile dikti.

Başkan Mustafa Kara'nın ardından Ak Parti Üsküdar İlçe Başkanı Zekeriya Erdim'de Parka Mor Salkım dikerek şenliğe vermiş oldukları desteği gösterdi.

Başkan Mustafa Kara çocuk sevgisi her alanda göstermeye devam ederek Şenliğe katılan öğrencilerle birlikte de Mor Salkım dikti. Daha sonrada öğrencilerle birlikte bir hatıra fotoğrafı çektiren Başkan Mustafa Kara mahalle sakileri ve şenliğe katılan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir süre sohbet etti.

Şenlik boyunca Üsküdar'daki tarihi mekânlara, okul ve kamu kurumlarının bahçelerine 1000 adet mor salkım dikilecek.


Tarihte Mor Salkım
Anayurdu Çin olan Mor Salkım, Wisteria sinensis baklagillerden bir sarmaşıktır. Yapraklarını döken sarılıcı odunsu bitkilerdir. Boyu 20-30 metreye kadar varabilir. Ömrü yaklaşık 70-80 yıldır. Çiçekleri salkım durumunda, mavi-mor, beyaz ya da soluk pembe renklidir. Beyaz renkli olanı Türkiye'de çok az bulunur, daha çok mor renkli olanı bulunur. Salkımlar 15-30 cm boyunu bulabilir. Bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Yoğun olarak Nisan sonu Mayıs ayı başından Mayıs sonuna kadar çiçeklerini açmaya başlar. Ondan sonra ise iklimine uygun (ılıman, rutubetli) yerlerde bahardaki kadar yoğun olmasa da sonbahara kadar çiçeklerini açmaya devam eder. Çiçekleri, kendinizi cennette hissedeceğiniz kadar mükemmel derecede hoş ve güzel kokuludur. Çiçekleri solsa bile kokmaya devam eder. Yapraklanmadan önce çiçeklenir. Çiçeklenirken küçük yapraklarını çıkartır. Bakla şeklinde meyve yapar. İçinde tohumları bulunur, meyvesini iklimine uygun yerlerde yapar her yerde yapmayabilir. Üretimi tohum, daldırma ve çelikle yapılır. Yaprakçıkları 7-13 olup yumurtamsı elips şeklindedir. Türkiye'nin çoğu bölgesine rahatlıkla uyum sağlayabilir. Kışın -15 dereceye kadar dayanır. İsteğe göre 1.si çiçekleri geçtikten sonra, 2.si ise yaz sonu veya kış sonu yapılarak yılda 2 kez budanır. Kendisi bir yere sarılamayacağından desteğe ihtiyacı vardır. Çardak, veranda, tahta gibi yerlere sardırılabilir. Hava kirliliğinden etkilenmez. Eski bahçelerin klasik sarmaşığıdır.

Mor salkım çiçeğinin anlamı gençlik ve güzellik demektir. Peyzajda ise mevsimleri vurgulamak ve hoş kokulu alımlı çiçeklerinden dolayı sıkça kullanılır. Edebiyatta ise en önemli yazarlarımızdan olan Halide Edip Adıvar'ın Mor Salkımlı Ev adında yaşamını anlatan bir romanı edebiyatımızda önemli bir yer tutmaktadır. Tarihteki önemi ise Bizans İmparatorluğu tarafından çok sevilen mor renginden dolayı İstanbul'da çok sık rastlanır.


Üsküdar 34


Haberi Değerlendir :