Üsküdar Postası Gazetesi - Üsküdar yerel haberlerini ve güncel olayları gazetemizden takip edebilirsiniz...

Harem Otogarı'nda Eylem

Üsküdar Harem Otogarı'ndaki yazıhane sahipleri eylem yaptı....

Kirazlıtepe Yaşam Merkezi'nin resmi açılışı'nı Num...

Boğaziçi Yaşam Merkezi, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından hizmete açıldı....

Üsküdar'da trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı...

Üsküdar'da meydana gelen trafik kazasında 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı....

4. Bahar Temizliği Kampanyası başladı

Üsküdar Belediyesi ''Daha temiz bir çevre, daha temiz bir Üsküdar'' için, 4. Bahar Temizliği Kampanyası'nı başlattı....

Üsküdar'da kaza üstüne kaza: 6 yaralı

Üsküdar Altunizade köprüsü altında meydana gelen trafik kazasına müdahale eden ekibe başka bir araç çarptı....

Dünya Temizlik Günü Üsküdar'da kutlanacak...

Üsküdar Belediyesi'nin düzenlediği Dünya Temizlik Günü etkinliği Üsküdar Sahili'nde gerçekleştirilecek....

Polisler Üsküdar'da MOBESE'ye çarptı

Üsküdar'da sağanak yağış nedeniyle kayganlaşan yolda polis midibüsü kaza yaptı....

Üsküdar'da elektrik kesintisi

Üsküdar'da 22 Kasım Cumartesi günü bazı yerlere elektrik verilmeyecek. ...

Başbakan Erdoğan Üsküdar'da...

Başbakan Erdoğan, Üsküdar Bahçelievler Mahallesi'nde alt yapı sorunları olan bazı evlere konuk oldu. ...

Küçük Çamlıca'nın büyük çamı kesildi

200 yıldır mahalleye hayat veren çam ağaçları, kimliği belirsiz kişiler tarafından güpegündüz traşlandı. Küçük Çamlıca s...
 

GDO'lu gıda paneli Üsküdar'da yapıldı

GDO'lu gıda paneli Üsküdar'da yapıldı
İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Kavak, ''Bugün sizin geliştirdiğiniz tohumu sizden sonra çocuklarınıza da miras bırakacak duruma geldik'' dedi.
Tarih : 12 Aralık 2010, 19:33
Kategori : Üsküdar
Yazı Boyutu : 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Kavak, ''Bugün sizin geliştirdiğiniz tohumu sizden sonra çocuklarınıza da miras bırakacak duruma geldik'' dedi.

Kavak, Anadolu İrfan Otağı Derneğince Üsküdar Belediyesi Altunizade Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''GDO'lu Gıdalarda Mülkiyet Hakkı-Anadolu'daki Bitki ve Hayvan Varlığımız, Vatan ve GDO Etkileşimi'' konulu panelde yaptığı konuşmada, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) konusunda, Türkiye'nin biyo güvenlik çeşitliliğini korumak amacıyla yapılmış bazı mevzuatlar olduğunu söyledi.

Dünyada gelişen teknolojilerin takip edilmesi gerektiğini belirten Kavak, Türkiye'de mart ayında Biyo Güvenlik Yasası'nın çıktığını, bundan sonra ithal olarak ülkeye girecek ürünlerin riskleri konusunda analiz yapılacağını ve belirlenen oranın üstünde çıkarsa ürünlerin etiketlerine GDO'ludur ibaresinin ekleneceğini anlattı. Türkiye'de Tohum Tescil ve Sertifikasyonla ilgili mevzuatın bulunduğuna da dikkat çeken Kavak, ''İşte bu yüzden bu gün tohum tescili ve tohumun geliştirilmesi üzerine büyük çalışmalar yapılıyor. Bugün sizin geliştirdiğiniz tohumu sizden sonra çocuklarınıza da miras bırakacak duruma geldik'' diye konuştu. Türkiye'de tohum konusunda ''İsrail'den alınıyor'' şeklinde bir düşünce bulunduğunu dile getiren Kavak, ''Doğa boşluk götürmez, siz sahip çıkmazsanız, siz çalışmazsanız birileri çalışır. Ama burada önemli olan bunların abartılı bir şekilde verilmesi ve bu güne kadar yapılmamış çalışmaların neden yapılmadığının ortaya konmaması. Son 3-4 yıldan beri yapılan çalışmalar artık semeresini veriyor. Yani lisans hakkı ile ilgili yapılan çalışmalardan sonra yeni tohum geliştirme çabaları verilmeye başlanıyor. Ülkemiz genelinde gerek meyve sebzede, gerekse hububatta yerli tohum oranı katlayarak artıyor'' dedi.

Ahmet Kavak, İstanbul İl Tarım İl Müdürlüğü olarak 2010 yılında kentte 52 binden fazla, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının da Türkiye genelinde 350 binin üzerinde denetim gerçekleştirdiğini söyledi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya da, Türkiye'de gıda konusunda ciddi sıkıntılar bulunduğunu ifade ederek, ''Ekmek parası için çalışıyoruz ama ekmeği alıp yemeye korkuyoruz. Bu gün Türkiye'de doğal olarak gördüğümüz gıdalar bile denetimden uzak. GDO'lu ürünlere izin verildiğinde, yeni hastalıklar ortaya çıkabilir. Türkiye'deki 3 bin 800 bitki örtüsü de bu yolla kaybolup gidebilir'' şeklinde konuştu.

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Arun ise, GDO'lu ürünlerin ekiminin ilk olarak 1997 yılında ortaya çıktığını belirterek, 13 yılda ekilen alanın dünya üzerinde 80 kat artış gösterdiğini söyledi.

2009 yılında dünyada GDO'lu ürün ekilen alanın 134 milyon hektar olduğunu ifade eden Arun, 25 ülkede de GDO'lu tohumların ekildiğini anlattı.

Arun, GDO'nun görsel olarak tespit edilemeyeceğini vurgulayarak, bir üründe GDO'lu olup olmadığını değişik metotlarla üründeki yabancı verilmiş proteine ve gene bakarak tespit edilebileceğini söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık da GDO'nun çok geniş bir kavram olduğunu, Ziraat Mühendisleri Odası olarak tohumlardaki GDO'ya kaşı olduklarını söyledi.


Haberler.com


Haberi Değerlendir :