Üsküdar Postası Gazetesi - Üsküdar yerel haberlerini ve güncel olayları gazetemizden takip edebilirsiniz...

Üsküdar trafiği nefes alacak

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın girişimleri sonucunda Üsküdar Meydanı'ndaki trafik sorunu çözülüyor....

Zeynep Kamil Muhtarlığı yenilendi.

Üsküdar Belediyesi, Üsküdar genelindeki tüm mahallelerinde yenileme faaliyetleri kapsamında Ahmediye ve Küçük Çamlıca'da...

Gürültü kirliliği denetimlerine başlanıyor...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul'da ses sınırını aşan eğlence merkezlerine para cezası uygulayacak....

Ağaçlandırma Şenliği

Üsküdar Belediyesi'nin düzenlediği ''Ağaçlandırma Şenliğine'' çeşitli ilköğretim okulu ve liselerden gelen yaklaşık 1200...

Belediye hizmette sınır tanımıyor.

Üsküdar Belediyesi hizmette sınır tanımıyor. Bayramda mezarlıklara giden vatandaşlara servis imkanı sağlanıyor. ...

Üç kuşak Erdoğanlar camide

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını Üsküdar'daki Şakirin Camisi'nde kıldı....

Üsküdar Kas-Der tanışma kahvaltısı

Kısa adı Kas-Der olan Kastamonulular Dayanışma Derneği'nin Üsküdar Şubesi Aralık 2010 da kuruldu ve ilk faaliyetini paza...

Üsküdar ve Boğaziçi Rehberi hazırlandı

Üsküdar Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, şehir rehberlerinin, içerisinde yaşanılan ve merak edilen yerleş...

'Öğretmenler Günü', Üsküdar'da kutlandı.

24 Kasım Öğretmenler Günü, Üsküdar'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinliklerin ilki Şemsipaşa'daki Atatürk Anıtı'nd...

Üsküdar esnafına can suyu projesi

Üsküdar esnafının iş yönünden canlanmasını sağlayacak proje hayata geçiriliyor....
 

Atik Valide Sultan Külliyesi'nin restoresi

Atik Valide Sultan Külliyesi'nin restoresi
Atik Valide Külliyesi'nin Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon ve Yeniden İşlevlendirme Projesi tamamlandı
Tarih : 10 Kasım 2009, 21:48
Kategori : Üsküdar
Yazı Boyutu : 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Atik Valide Sultan Külliyesi'nin restoresi tamamlandı.
Mimar Sinan'ın son eseri Üsküdar'daki Atik Valide Sultan Külliyesi'ne, sanatçı Sarkis Zabunyan "Altın İskele" tasarımı ile destek veriyor.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya yöre, 2003 yılında Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne tahsis edilen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı ve Atik Valide Külliyesi Bilim Kurulu tarafından "Atik Valide Külliyesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon ve Yeniden İşlevlendirme Projesi" tamamlandı.

Külliyenin "İstanbul 2010" projesi içinde bir nitelik kazanması ve uluslararası alanda bir sanat merkezi olma yolundaki çalışmalar çerçevesinde ünlü sanatçı Sarkis Zabunyan tarafından tasarlanan "Altın İskele" adlı eserin yerleştirme işlemi, 14 Kasım Cumartesi günü sanatseverlerin katılımıyla gerçekleştirilecek.

ATİK VALİDE SULTAN KÜLLİYESİ
Sultan III. Murad'ın annesi Nurbanu Valide Sultan tarafından 1570-1579 yıllarında yaptırılmış olan Atik Valide Külliyesi, Üsküdar'da Valide-i Atik Mahallesi'nde bulunan görkemli yapılar topluluğundan oluşuyor.

Tasarımı Mimar Sinan'a ait olan bu anıtsal kompleks, döneminin önemli sultan külliyelerinden Süleymaniye Külliyesi'nde de kullanılmış olan kapsayıcı bir programa sahip. Kentsel planda, "çok işlevli/çok yapılı" bir sosyal donatı grubudur. Cami ve medresenin merkezi oluşturduğu ve bu merkez çevresine yerleştirilmiş tek yapılar-tekke (hankah), sıbyan mektebi ve hamam ile birleşik bir yapılar topluluğu olan kervansaray, darülhadis, darülkurra, aşhane, tabhane ve darüşşifanın yer aldığı özgün bir modeldir.

Külliye'nin önemli parçalarından olan ve 1870'lerde İstanbul'da baş gösteren kolera salgını sırasında önemli bir rol üstlenen Darüşşifa (hastane), 1873'ten sonra da Osmanlı döneminin ilk akıl hastahanesi olarak ünlü doktor ve ülkemizde psikiyatrinin kurucularından Dr. Mazhar Osman'ın başhekimliğinde hizmet vermeye başladı.

Bina, Gümrük ve Tekel Bakanlığı tarafından 1935'de tütün bakım atölyesi olarak kullanılmaya başlandı. Darülhadis ve darülkurra grubu ise son yıllara kadar Toptaşı Cezaevi olarak işlevlendirildi. Ancak bu işlev, yapının mimari karakterini büyük ölçüde kaybetmesine neden oldu. Toptaşı Cezaevi döneminde Valide-i Atik Külliyesi'nde Çetin Altan, Nazım Hikmet, Yılmaz Güney, Necip Fazıl Kısakürek, Nihat Atsız, Can Yücel, Rıfat Ilgaz, Nuri Çolakoğlu gibi isimlerin kaldığı biliniyor.

Atik Valide Külliyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2003 yılında Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'ne tahsis edildi.

Restorasyon projelerinin oluşumu sırasında Fakülte'ye Türk Tekstil Vakfı, Bosch-Siemens, Osman Benzeş, "Altın İskele" projesinin hayata geçirilmesi için ise İntek İskele-Selahattin King destek verdiler.

SARKİS ZABUNYAN
İstanbul'da 1938 yılında doğan Sarkis, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinde (Mimar Sinan Üniversitesi) dâhili mimari öğrenimi gördü.

Başlangıçta resimle ilgilenen sanatçı, daha sonra enstalasyon sanatına yöneldi.

Paris'te yaşayan Sarkis 1967 Prix de la Peinture à la Biennale de Paris ve 1991 Grand Prix National de Sculpture ödüllerini kazandı.

Dünyanın önde gelen sanat kurumlarında sergiler açan sanatçı, İstanbul Modern'deki sergisinden sonra 10 Eylül?17 Ocak 2010 tarihleri arasında Paris Pompidou Çağdaş Sanat Merkezi ile Cenevre Çağdaş Sanat Müzesi'nde birer sergi gerçekleştirecek.

Üsküdar 34

Haberi Değerlendir :