Üsküdar Postası Gazetesi - Üsküdar yerel haberlerini ve güncel olayları gazetemizden takip edebilirsiniz...

Tanzimat'ta Üsküdar'ın yeri ne olmuştu?

Özellikle Üsküdar semtinin Bağlarbaşı, Kuzguncuk ve Çamlıca semtlerinde Fransız mimarisi örnek alınarak ilk batı tarzınd...

Üsküdar'ın aylık haber bülteni yayınlandı...

Üsküdar Belediyesi düzenli olarak her yayınladığı ''Üsküdar Belediyesi Aylık Haber Bülteni'' Kasım 2011 sayısı yayınland...

Üsküdar'da el bombası bulundu

Üsküdar'da 10 gün önce roketatar mermisi çıkan kuyuda bugün de bir el bombası bulundu....

Üsküdar Meydanı da yayalaşıyor

Büyükşehir'in son meydan projesi Üsküdar'da hayata geçecek....

Polis Teşkilatı'nın 168. yılı Çengelköy'de kutland...

AK Parti Çengelköy Mahallesi Teşkilatı Polis Teşkilatı'nın 168. kuruluş yıl dönümünü Çengelköy Polis Merkezi'ni ziyaret ...

Üsküdar Kaymakamı STK'larla buluştu

Üsküdar Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Üsküdar da faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları ile bir araya getirdi....

Üsküdar'da Japon Dansı ve Müzik Ziyafeti

Tokyo'nun Shibuya Belediyesi'nden gelen Japon heyeti, Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde Japon dansı ve müzik ziyafeti sundul...

Servis otobüsü devrilen ağacın altında kaldı...

Üsküdar'da, 25 öğrenci taşıyan servis otobüsünün üzerine çınar ağacı devrildi....

23 Nisan fotoğraf yarışması başvuruları başladı......

23 Nisan'da çocuklara özel fotoğraf yarışmasına başvurular başladı......

Üsküdar'ın bekleyecek zamanı yok!

Üsküdar Belediyesi 2011 yılı bütçesini Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Güleç ile yaptığımız röportajla masaya ...
 

Validebağ Korusu betonlaşacak mı?

Validebağ Korusu betonlaşacak mı?
Üsküdar'daki 354 dönümlük Validebağ Korusu'nun adım adım yok edileceği öne sürüldü. İddiaların dayanağı ise Validebağ Devlet Hastanesinin tahliyesi...

Tarih : 01 Eylül 2009, 17:56
Kategori : Üsküdar
Yazı Boyutu : 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İstanbul Anadolu yakasının kalan son büyük yeşil alanlarından biri olan Validebağ Korusu'yla ilgili tartışmalar bitmiyor.

Son olarak Sağlık Bakanlığı'nın aldığı bir kararla koru içinde yer alan Validebağ Devlet Hastanesi'nin Üsküdar Devlet Hastanesi ile birleştirilerek kapatılması kararı bölge halkı ve sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi.

Bu kapsamda hastanenin yıkılarak imara açılmasıyla ilgili endişeler gittikçe artarken, ne sağlık Bakanlığı'ndan ne de Milli Eğitim Bakanlığı'ndan konuyla ilgili net bir açıklama gelmemesi bu endişeleri daha da artırıyor.

Alınan kararı protesto etmek için toplanan sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar'da Validebağ Devlet Hastanesi'nin, 354 dönümlük Validebağ Korusu'nun güvencesi olduğunu belirterek, 'Hastane tasfiye edildiğinde adım adım koru da yok edilecektir. Çabamız Validebağ'ı korumak, tarihini ve ismini yaşatmaktır" açıklamasını yaptılar.

Protestoya katılanlar Validebağ Devlet Hastane'sinin arsasının özel firmalara satılıp, yeşil alan olan bölgenin beton yığınına dönüşmesiyle ilgili kaygılarını ortaya koyarken, bunun bir ilk adım olduğunu ve gerisinin geleceğini iddia ettiler.

Birinci derece SIT alanı

Bölge olarak İstanbul'un çok önemli bir yerinde Altunizade-Koşuyolu'nda, Boğaziçi Köprüsü'ne çok yakın bir mesafede bulunan 354 dönüm büyüklüğündeki Validebağ Korusu ile ilgili daha önce de tartışmalı kararlar alınmıştı.

1999 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından birinci derece tarihi ve doğal SIT alanı ilan edilen korunun bakım ve onarımı da tartışmalı bir kararla 2006 yılında Üsküdar Belediyesi'ne verilmişti. Üsküdar Belediyesi'nin koruda kros yarışmaları için kazdığı yollar da çok tartışılırken, Marmara Üniversitesi de korunun 50 dönümlük bölümünde çok katlı bir hastane yapmak istemişti.

Korunun hemen yanında yer alan STFA'nın arazisini alan Taşyapı İnşaat'ın da bölgede yoğun bir yapılaşmaya gideceğiyle ilgili söylentiler de büyük endişe yaratmıştı.

354 dönümlük oksijen deposu

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kullanımına tahsis edilen koru, hastanenin yanı sıra Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Av Köşkü ve gibi tarihi eserleri bünyesinde barındıran yemyeşil bir alan.

Validebağ Korusu, oksijen deposu özelliğiyle, cevre sakinleri tarafından yürüyüş ve gezinti amacıyla kullanılıyor. Validebağ Korusu'nda, hastanenin yanı sıra Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Av Köşkü gibi tarihi eserler bulunuyor.

 
 
 
Haberi Değerlendir :