Üsküdar Postası Gazetesi - Üsküdar yerel haberlerini ve güncel olayları gazetemizden takip edebilirsiniz...

Üsküdar'da Ramazan Bayramının ilk günü hareketli g...

Her yıl olduğu gibi bu senede Üsküdar'da Ramazan düzenlenen birbirinden güzel etkinlikler ve programlarla dolu dolu yaşa...

Üsküdar'da elektrik kesintisi

Üsküdar, Ümraniye, Ataşehir, Sultanbeyli, Kadıköy, Kartal, Tuzla ve Pendik'in bazı mahallelerine 11 Mayıs'ta elektrik ve...

Üskürdar'da bir tarih kül oldu

Üsküdar Beylerbeyi 'nde, koruma altındaki tarihi bir binada bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı....

Mustafa Kara'dan ''Engelsiz bir Üsküdar''...

Engelsizlerin Üsküdar'ında 23 Nisan bir başka yaşanıyor......

Bulgurlu Semt Konağı'nın temeli atıldı

Üsküdar'ın tarihi ilçelerinden Bulgurlu'da eğitim, kültür, sanat ve sosyal faaliyetler yönünden önemli bir eksiği gidere...

Boğaz'ın Yeni Başkanı Üsküdar'da belirlendi...

İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği'nin yeni başkanı Üsküdar Belediyesi'nde yapılan toplantı ile belirlendi....

Üsküdar Belediyesi Sporu Tabana Yayıyor......

Üsküdar Belediyesi, Üsküdar genelinde sporun okullara yayılması ve gelecekte farklı branşlarda başarılı sporcular yetişm...

Bahçelievler Çeşme Camii yenileniyor

Çengelköy Bahçelievler'de bulunan Çeşme Camii'nin yıkılması merak uyandırdı....

Kuzguncuk'ta ortak karar Bostan Park

İstanbul Boğazı'nın ender kalan yeşil alanlarından Kuzguncuk Bostanı için Üsküdar Belediyesi ve Kuzguncuklular Derneği o...

Havuza Düşerek Boğuldu

Üsküdar'da kavgadan korkarak saklanmaya çalışan 4 yaşındaki Bayram İnce, evin bahçesindeki havuza düşerek boğuldu. ...
 

Tarihi eser diye WC yapılamıyor

Tarihi eser diye WC yapılamıyor
Üsküdar sahilindeki tarihi Silahtar Ağa Camii'nin cemaati, mabet avlusunda WC olmadığı için büyük sıkıntı çektiklerini belirtiyor.
Tarih : 28 Nisan 2013, 16:10
Kategori : Üsküdar
Yazı Boyutu : 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Üsküdar sahilindeki tarihi Silahtar Ağa Camii'nin cemaati, mabet avlusunda WC olmadığı için büyük sıkıntı çektiklerini belirtiyor.

Cemaat, 'tarihi eser' statüsündeki camiye gelen birçok insanın bu yüzden geri döndüğünü kaydediyor. Konuyu gündemine alan Üsküdar Belediyesi, tarihi dokuyu bozmadan yer altına WC yapmayı planlıyor.

Günümüzde birçok tarihi eser restorasyondan geçirilerek eski hüviyetini kazanırken, bazı eserler hala eksikliklerinin giderileceği günü bekliyor. Boğaz kenarında bulunan tarihi Silahtar Abdurrahman Ağa Camii de restore edilmeyi bekleyen eserlerden biri. Üsküdar sahilindeki camide, tarihi eser kapsamında olduğu için yıllardır tadilat yapılmasına izin verilmediğinden tuvalet bulunmuyor. Cemaat abdestini şadırvan olmadığı için, caminin önüne sonradan eklenmiş üç musluktan alıyor. Cemaat, ''Restorasyonun ne zaman yapılacağı konusu çok önemli değil. Buraya prefabrik de olsa acilen bir tuvalet yapılması lazım. En önemli ihtiyaç o.'' diyor.

Vatandaşların rahatsızlığı üzerine olaya el atan Üsküdar Belediyesi, caminin eksik belgelerini tamamlayarak Boğaziçi Anıtlar Kurulu'na gönderdi. Şimdi gözler Anıtlar Kurulu'nda. Namaz kılmak için camiye gelenler abdestleri yoksa geri dönmek zorunda kalıyor. Yıllardır yaptıkları başvurulara rağmen Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden tuvalet yapılmasıyla ilgili bir karar çıkmadığını belirten cami cemaati, ''6 ay önce 200'e yakın imza toplamamıza rağmen herhangi bir adım atılmadığı gibi, cevap dahi alamadık.'' diyor. Bunun üzerine konuyu gündemine alan Üsküdar Belediyesi tarihi eser niteliğini bozmadan yer altında bir tuvalet yapılması için girişimde bulundu. Üsküdar Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Onur Arifoğlu, caminin Anıtlar Kurulu'nca eksik görülen ruhsat ve yer tespit belgeleri tamamlanarak kurul'a gönderildiğini söyledi. Arifoğlu, ''Fen İşleri Daire Başkanlığı'mızdan alınan bilgiye göre Boğaziçi Anıtlar Kurulu'nun ilk toplantısında konunun gündeme gelmesi bekleniyor. Bundan sonra da 40-50 günlük bir süre zarfında sorun tamamen ortadan kalkmış olacak.'' dedi.

Cemaat, restorasyonun ne zaman yapılacağı konusunda kararın Anıtlar Kurulu'na ait olduğunu kabul etse de aradan geçen sürede mağduriyetlerin prefabrik WC sistemi ile giderilebileceği görüşünü savunuyor.

Silahtar Ağa Camii cemaati, birçok insanın tuvalet olmadığı için cami kapısından geri döndüğünü söylüyor. Yol kenarında bulunan caminin civarında yoğun bir insan sirkülasyonu var. 1995 yılında bir tadilat geçiren caminin çatısı da yağmur yağdığında akıyor. Tarihi eser olduğu için cemaatin çatısını da yaptıramadığı camide, yağmur sularının damladığı noktalara kova konularak önlem alınmaya çalışılıyor.

Silahtar Ağa Camii'nin hikayesi
Cami, Sultan III. Mustafa'nın silahtarı Abdurrahman Ağa tarafından 1766 yılında yaptırılmış. Sultan II. Mahmud tarafından 1832 yılında bugünkü şekli verilmiş. Osmanlı mimarisinin özelliklerini gösteren caminin zaman içinde abdest alma yeri ve tuvaleti yok olmuş. Cumhuriyet döneminde yıkıldığı tahmin edilen tuvalet ve abdest alma kısmı daha sonra inşa edilememiş. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne defalarca başvurulmasına rağmen, ''Tarihi eser'' kapsamında olduğu gerekçesiyle talepler reddedilmiş. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait caminin kurucusu olan Silahtar Abdurrahman Ağa, camiye gelir olsun diye yakınlarına bir de değirmen yapmış. Çocukların eğitimi için de sıbyan mektebi açtırmış. Ancak zaman içinde caminin arazisi ve sıbyan mektebi de camiden alınmış. Bazı bölümleri işgal edilen caminin sıbyan mektebi ise Tekel'e verilmiş.


Zaman

Haberi Değerlendir :