Üsküdar Postası Gazetesi - Üsküdar yerel haberlerini ve güncel olayları gazetemizden takip edebilirsiniz...

Üsküdar'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusu başl...

Cumhuriyet'in 91'inci yılı, Üsküdar'da coşkuyla kutlanıyor. Etkinlikler, 28 Ekim Salı günü kortej yürüyüşü ve çelenk tör...

Üsküdar Kurban Bayramına Hazır

Üsküdarlıların Kurban Bayramını daha güvenli ve huzurlu bir şekilde geçirmesi için Üsküdar Belediyesi tarafından bütün ö...

Üsküdar Gençlik Merkezi'ne yıldız yağdı

18-29 Mayıs Gençlik Haftası kapsamında Üsküdar Genlik Merkezi'nde Planetaryum çadırı ve bilim sergisi kuruldu....

Ramazan Üsküdar'da bir başka yaşanacak

Üsküdar Belediyesi, iftar geleneğini iskelede ve 8 ayrı noktada kuracağı dağıtım merkezlerinde sürdürecek....

Cezaevinde kadınlara çıplak işkence iddiası...

Üsküdar Paşakapısı Cezaevi'nde X-Ray cihazında yaşanan arıza nedeniyle kadınların mağdur edildiği iddia edildi....

Gaziler Günü, Üsküdar'da düzenlenen törenle kutlan...

19 Eylül Gaziler Günü, Üsküdar'da düzenlenen törenle kutlandı. Şemsipaşa Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen törende, ...

Belediye Sosyal Denge Sözleşmesi imzaladı...

Üsküdar Belediyesi ile Bem-Bir-Sen Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası arasında Sosyal Denge Sözleşmesi...

Polis Amca Spor Kompleksi hizmete girdi

''Polis Amca Spor Kompleksi'', Üsküdar Burhan Felek Lisesi bahçesinde hizmete açıldı....

Şeker tadında Ramazan İmsakiyesi

Üsküdar Belediyesi, Ramazan ayında da çocukları unutmadı ve onlar için ''şeker tadında'' Ramazan imsakiyesi hazırladı....

Anadolu Yakası Belediye Başkanları, sorun ve talep...

Anadolu Yakası belediye başkanları Eylül ayı toplantısı, Sultanbeyli'de gerçekleştirildi....
 

Üsküdarlı Sordu, Başkan Kara Cevapladı.

Üsküdarlı Sordu, Başkan Kara Cevapladı.
Üsküdar'ın ilk ve tek güncel haber sitesi ÜSKÜDAR34.COM, bir ilke imza attı. İşte sizin sorularınız ile Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ile yaptığımız ropörtaj...
Tarih : 06 Şubat 2010, 23:55
Kategori : Üsküdar
Yazı Boyutu : 14 Punto 16 Punto 18 Punto
'Üsküdarlı soracak, başkan Kara cevaplayacak' adıyla başlattığımız kampanya büyük ilgi gördü. Soruların çokluğundan dolayı aynı içerikteki soruları birleştirmek durumunda kaldık. Bu soruları başkana sorduk ve aldığımız cevapları değiştirmeden yayınlıyoruz.

Birde sorulan tüm soruları başkana bizzat ulaştırdık. 11 sayfa dolusu olan bu soruların cevaplarını da en kısa zamanda sizlere ulaştırmayı hedefliyoruz.

Geçtiğimiz yılın son günlerinde başladığımız röportaj, soruların çokluğundan dolayı 2010 yılınada sarktı. Samimi bir ortamda gerçekleştirdiğimiz röportaj'da başkan Mustafa Kara'dan çok net cevaplar aldık. İşte merak ettikleriniz;

Öncelikle röportajımıza geçtiğimiz günlerde yaşadığımız üzücü bir olayı paylaşarak başlamak istiyorum. Eski Belediye Başkanımız Mehmet Çakır'ın Hakk'ın rahmetine kavuşması sonrası onunla çalışmış birisi olarak neler düşünüyorsunuz?

Mehmet Çakır başkanımızla gerek Ak Parti Üsküdar ilçe teşkilatındaki görevlerimiz süresince gerekse Belediye Meclis Üyesi olduğumuz dönemde çok yakın şekilde çalışma imkânı bulduk. Beyefendiliği, dürüstlüğü, dobralığı, samimiyeti ve bir hizmet eri olmasıyla bizlere de örneklik teşkil eden, ağabeylik yapan, sessiz sedasız yaptığı icraatlarıyla da siz değerli Üsküdarlıların sevgi ve saygılarını kazanan, kalbini fetheden başkanımızın aramızdan zamansız ve sessiz sedasız ayrılışı bizleri derin bir teessür içerisinde bıraktı.

Üsküdar'da yaşayan ve özellikle Üsküdar'da siyaset yapan herkesin bir ayrıcalığı olduğunu düşünürüm hep. Gerçekten de Üsküdar'ın yakın tarihine şöyle bir baktığınızda çok kıymetli simaların bu ayrıcalığı yaşadığını görürüz. Üsküdar'ın sakinleri Üsküdar'da yaşamaktan ve Üsküdar'da çalışmaktan mutludurlar. Üsküdar'a ve Üsküdarlıya hizmet etme görevini Üsküdarlıların görevlendirmesiyle üstlenen siyasetçilerimiz, siyasi parti teşkilatlarımızın mensupları da Üsküdar'da siyaset yapıyor olmaktan ve Üsküdarlıya hizmet ediyor olmaktan dolayı mutludurlar.

Rahmetli Başkanımız da bu seçkin insanlardan birisi idi. Hem bir siyasi parti teşkilatına başkanlık etmiş olmakla hem de güzel Üsküdar'ımızın bir dönem belediye başkanlığı görevini başarıyla yürütmüş olmakla bir hizmet eri olduğunu bizlere ispatlamış ve Üsküdar'ın tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır.

Ben iki yönden kendimi şanslı hissediyorum.  Birincisi rahmetli başkanımızla omuz omuza siyaset yapma şansını yakaladım. Kendisi Ak Parti'den önceki dönemlerde de önemli siyasi görevlerde bulunarak olarak önemli tecrübeler kazanmıştır. Mehmet Çakır başkanımız bu tecrübelerini bizimle paylaşarak ufkumuzun açılmasına katkı sağlamıştır. İkincisi kendisinden sonra Üsküdar'da belediye başkanı olarak Üsküdarlı hemşerilerime hizmet etme imkânı yakaladım. İki açıdan da bahtiyarım ve rahmetli başkanıma şükran borçluyum.

Mehmet Çakır başkanımızın bizde bıraktığı en büyük iz dürüstlüğüdür. Gerçekten de hem kişisel yaşamında hem de iş yaşamında dürüst ve samimi tavırları bizlerde önemli etkiler bırakmıştır. Sayın Başbakanımızın da çok veciz şekilde ifade ettiği gibi ''siyasetin tek limanı ahlaktır.'' Ahlak limanına uğramamış siyaset tarzından ve siyasetçiden bu ülkeye hayır gelmemiştir. Mehmet Çakır başkanımız ahlaklı siyaset çizgisiyle Üsküdar'da siyasi kalitenin yükseltilmesine büyük katkı sağlamıştır.

Ben inanıyorum ki Mehmet Çakır başkanımızın üstlendiği misyon, ortaya koyduğu tarz-ı siyaset ve kişilik yapısı hiçbir zaman hafızlardan silinmeyecektir. Önce kendi çocukları sonra da kendisiyle beraber çalışma imkânı yakalamış insanlar bu misyonun devamına yüksek katkılar sağlayacaklardır.

Önemli olan da şairin ifadesiyle baki kalan bu kubbede hoş bir sada bırakmak değil midir? Ben inanıyorum ki Mehmet Çakır başkanımız baki kalan bu kubbede oldukça hoş sadalar bırakmıştır. Ve biz Üsküdarlılar olarak kendisini hiçbir zaman unutmayacak, her zaman hayırla yad edecek, rahmetle, minnetle ve şükranla anacağız.

Ölüm bir yokluk değil yeniden diriliştir. Başka bir hayata gözlerini açma hali, esas yurdumuza göçtür. Necip Fazıl Kısakürek üstadın veciz şekilde ifade ettiği gibi;

Ölüm güzel şey ; budur perde altından haber,
Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber?

Bu vesileyle kendisine bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına, ailesine başsağlığı diliyorum.

Sayın Başkan, ben sizden kendinizi tanıtmanızı istemeyeceğim. Üsküdarlılar sizi yeteri kadar tanıdılar sanırım. Çünkü devamlı olarak hafta sonu, sabah-akşam fark etmeksizin onların arasındasınız. Sizin için zor olmuyor mu? Belirli bir çalışma saatiniz var mı?

Ben, ''Halka hizmet Hakk'a hizmettir'' anlayışına sahip bir insanım. Üsküdar Belediye Başkanlığı'na aday olurken yaşayacağımız her şeyi biliyorduk. Zira rahmetli Mehmet Çakır başkanımız döneminde de Belediye Meclis Üyesi olarak yer alıyor ve rahmetli Başkanımızın da çalışmalarını yakından takip ediyordum. 520 bin Üsküdarlının sorumluluğunu almak oldukça zor bir olay. Ancak bu sorumluluğa talip oluyorsanız sürekli çalışacağınızın bilincine de varmışsınızdır. Bizim de belirli bir çalışma saatimiz yok. 7 gün 24 saat Üsküdarlıların hizmetindeyiz. Telefonumuz gece-gündüz sürekli açık. Belirli bir mesai anlayışımız yok, olamaz da? Üsküdarlı hemşerilerimizin sıkıntılarını gidermek, onların dertlerine derman olabilmek adına elimizden gelen her şeyi yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.

Siz göreve başladığınızdan beri 10 aydan fazla süre geçti. Daha önceki dönemde de yönetimde olduğunuz için koltuğa alışmakta zorluk çekmediğinizi düşünüyorum. Koltuğa oturur oturmaz da icraatlara başladınız. Bize geçen süredeki icraatlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Bu sorunun yanıtını verirken dilerseniz belediyemizin birimleri bazında yapmış olduğumuz çalışmaları kısaca sayayım.

TOGEM (TOPLUMSAL GELİŞİM MERKEZİ)

Sizin eskiniz bir başkasının yenisi olsun sloganıyla yola çıkan; veren el ile alan eli buluşturan giysiden ev eşyalarına kadar kullanılabilir durumdaki eski eşyalarınızı ihtiyaç sahiplerine ulaştıran birimimiz olan TOGEM kapsamında Adıyaman, Şanlıurfa ve Iğdır'a da yardımlarımızı ulaştırmaktayız. En son Kurban Bayramı'nda 3 bin çocuğu giydirdik.

ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

Özel eğitim ve rehabilitasyona ihtiyacı olan engelli çocukların tedavi ve eğitimlerini sağlamak, aynı zamanda onlara iş imkânı sunmak, sokakta yaşayan ve zararlı alışkanlıklar edinmiş çocukları yeniden topluma kazandırmak ve bakıma muhtaç yaşlılara evde destek vermek için kurulmuş birimimiz dahilinde önemli hizmetlerimiz var ve halen de devam ediyor. Öözellikle çalışabilir durumda olan engellilerimizin kent yaşamında mutlu, toplumla tam kaynaşmış, eğitimli ve meslek sahibi üretken, onurlu fertler haline gelmeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda göreve başladığımızdan bu yana 33 engelli vatandaşımızın iş gücüne katılmasını sağladık. ''Engelsiz bir Üsküdar'' için yola çıktık. Üsküdar'ın adına ve kimliğine layık çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Bugüne kadar yatalak, bakıma muhtaç engelli ve yaşlı vatandaşlarımıza 82.500 adet hasta bezi, 35 adet akülü araba, görme engelli vatandaşımız için 1 adet bilgisayar, 1.471 engelli vatandaşımıza özel donanımlı araçlarla ulaşım ve taşıma imkânı ile özel eğitim alan 96 çocuğumuza 3.252 saat özel eğitim verilmesini sağladık. Okuma yazma bilen ve ilkokul diploması olmayan engellilerimiz için 2. Kademe Okuma Yazma Kursu başlattık. Engelli vatandaşlar için sosyal aktivitelere de büyük önem veriyoruz.

KÜP (KADIN EL ÜRÜNLERİ PAZARYERLERİ PROJESİ)

Kadınların kalite kazandırılmış el ürünlerine gittikçe genişleyen pazar yerleri temin ederek, devamlı gelir ve iş imkânı oluşturmak, böylece kadınların, ailenin ve ülkenin ekonomik kalkınma çabalarına; eğitim, üretim ve pazarlama ile katkıda bulunmak amacıyla kurulan birimimiz kapsamında Üsküdarlı kadınlarımıza Pazar yerlerinde yaptıkları el ürünlerini satabilmeleri ve para kazanabilmelerini sağlıyoruz. KÜP kapsamında daha başka çalışmalarımızı da planlıyor ve zamanı geldiğinde hayata geçiriyoruz.

BİLGİ EVLERİ (13 adet)

İlköğretim çağındaki çocuklar bilgi evlerinde öğretmenler eşliğinde internetle tanışıyor, ödevlerini bilgisayar ortamında hazırlıyor, etüt odalarında ders çalışıyor, kitap okuyor, belgesel ve sinema filmi izliyor, satranç kurslarına katılıyor, golf ya da masa tenisi oynayarak spor yapabiliyorlar. Bilgi Evi projesinden faydalanan 34 bin çocuğumuzdan yaklaşık 2500 tanesi SBS sınavına hazırlanıyor ve bu öğrencilerin aileleri maddi sıkıntı nedeniyle çocuklarını dershanelere gönderemiyor. Bilgi Evleri'nde görev yapan öğretmenlerimiz bu öğrencilerimize SBS' ye yönelik eğitim veriyor. Bir öğrencinin SBS' ye girmek için dershaneye gönderildiği ve ortalama olarak 2500 TL ödendiği düşünülürse Üsküdar Belediyesi olarak 2500 öğrenci ailesine maddi olarak 6 milyon 250 bin TL maddi kazanç sağlamış durumdayız. İnşallah yakın zamanda Cumhuriyet Mahallesi'nde 1 tane daha bilgievimizin açılışını gerçekleştireceğiz.

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ SPOR KLÜBÜ

Üsküdar Belediyesi Spor Kulübü; atletizm, hentbol, judo, karate ve tekwando branşlarında toplam 1500 lisanslı sporcusu ile önemli başarılara imza atıyor. Kulübümüz kazandığı kupa ve madalyalarla spor dünyasında adından sıkça söz ettiriyor. Spor Kulübümüz dışında Sporu Tabana Yayma Projesi ile Üsküdar genelinde bulunan 120 bin öğrenci içinden sportif anlamda başarılı olabilecek kapasitede ancak kendini ispatlama fırsatı bulamamış gençlerimize kendini ispatlama ve Türk sporuna kazandırma yönünde çalışmalar yapılıyor. Özellikle atletizm ve hentbol branşlarında önemli başarılarımız var. Selamiali Mahallesindeki Roman çocuklarımızın geleceklerini hazırlamak ve onları toplumumuza kazandırmak adına kurmuş olduğumuz amatör futbol takımımız Selamiali'nin ismini duyurmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu takımdaki çocuklarımızı sokak aralarında olumsuz faaliyet yapmaktan kurtardığımızı ve faydalı işler yapmalarını sağladığımızı söyleyebilirim. Bu çocuklarımızın aileleri geceleri artık çocuklarını mahalle mahalle aramıyorlar. Biliyorlar ki çocukları futbol sahasında spor yaparak hem zihnen hem de bedenen kendilerini yetiştiriyorlar. Bu çok ama çok önemli bir çalışmadır...

SÜPER HİZMET MASASI ile her ay binlerce vatandaşın sorunları çözüme kavuşturuluyor. Vatandaşlarımızdan gelen şikâyet telefonları ile ilgili kayıtlar oluşturulduktan sonra ilgili birime aktarılıyor. Bu birim söz konusu şikâyeti inceleyip çözüme kavuşturduktan ya da eğer çözüme kavuşturulamıyorsa bunun nedenleriyle birlikte SÜPER HİZMET MASASI'na bilgi veriyor. İlgili birimimiz de vatandaşlarımıza şikayetleri ile ilgili en doğru bilgileri en kısa zamanda vermek ve bu şikayetleri çözüme kavuşturabilmek adına yoğun bir çalışma gerçekleştiriyor.

Üsküdar Belediyesine bağlı 11 adet KÜLTÜR MERKEZLERİ'nde her ay ücretsiz sinema, tiyatro, seminer, konferans gibi çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Üsküdar'daki tüm ibadethanelerin temizliği belediyemiz tarafından sağlanmaktadır. Sadece cami, kilise, havra ve Cemevi değil, aynı zamanda kütüphaneler, okullar ve halkımızın yoğun olarak bulunduğu tüm alanlar düzenli olarak temizleniyor. Kurban Bayramı ve özellikle yoğun kar yağışının görüldüğü dönemlerde temizlik faaliyetlerimizi o kadar hızlı gerçekleştirdik ki bu konuda hem vatandaşlarımızdan hem de Büyükşehir Belediyemizden övgü aldık.

İhtiyaç sahibi ilköğretim öğrencilerine her sene burs veriliyor. Bu sene de söz konusu bursları vermeye devam ediyoruz.

Üsküdar'ın çağdaş kentsel bir görünüme sahip olması için de çalışan Üsküdar Belediyesi Cadde ve sokaklarda asfalt yol,  bordür, parke, trotuar, betonarme ve taş duvar,  atık su ve yağmur suyu kanalları ile yeni yol açımı ve yol genişletme çalışmaları yapmaya devam ediyoruz.

İŞKUR ile imzaladığımız "İstihdam İçin Mesleki Eğitim Projesi Düzenlenmesi" protokolü sayesinde kendilerine iş bulmak için başvuran 6 bin işsiz vatandaşa yönelik olarak sertifikalı kurslar düzenlemeye başladık. Bu kurslar sayesinde işsiz Üsküdarlı hemşerilerimize iş imkânı sağlamaya çalışıyoruz.

Üsküdar Belediyesi Nikah Sarayı ve Sosyal Tesisleri'ni hizmete açtık. Artık nikah ve düğün organizasyonları çok daha modern binalarda gerçekleştiriliyor.

Tarihi eser restorasyonları devam ediyor. Üsküdar'ın ''2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'' da başrol oyuncusu olması için hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz.

Hükümet Konağı ve Acıbadem Hasta Yakınları Konukevi'nin yapımına devam ediliyor. Kadın Sığınma Evimiz çalışmalarına devam ediyor. Parklarımız,  yenilenen oyun grupları ve yerleştirilen fitness spor grupları ile halkımızın hizmetine sunulmaya devam ediyor. Son olarak Altunizade Şehitler Parkı ve Sultan Murat Parklarımızın açılışlarını da gerçekleştirdik. Yakın bir zamanda inşallah yeni bir Sağlık Ocağımızın açılışını daha yapacağız.

Yukarıda saydıklarım aklıma ilk olarak gelen bazı çalışmalarımızdır. Bunlar dışında 10 aylık süreçte yapmış olduğumuz pek çok hizmet daha var. Üsküdar'ın en büyük sorunu olan Marmaray'a yönelik çalışmalarımızı da büyük bir hızla gerçekleştiriyoruz. Marmaray'a paralel önemli ulaşım projelerimizi de gerçekleştirmek yönünde ciddi adımlar atmış durumdayız.

Üsküdarımızın en büyük sorunlarından biri de imar sorunu. Özellikle Bahçelievler, Yavuztürk, Kirazlıtepe, Güzeltepe, Küçüksu gibi Üsküdar nüfusunun büyük bölümünün oturduğu yerlerde bu sorun çok daha fazla ve konuyla ilgili çok sayıda soru da aldık. Bu sorun çözülmeden Üsküdar'ın sorunu çözülmez gibi gözüküyor. Bu konuda çalışmalarınızı anlatır mısınız?

Öncelikle bu soruyu bana sorduğunuz için teşekkür ediyorum. 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu çerçevesinde Boğaziçi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planı'nda Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgesi dâhilinde Üsküdar'daki durum hakkında bilgilendirme yapmak ve vatandaşların sahip olduğu yanlış fikirleri düzeltmek adına mevcut alanlardaki sitelerde her hafta düzenli olarak toplantılar düzenliyoruz. Vatandaşlarımızın bir konuda müsterih olmasını istiyorum. Kanun dâhilinde mevcut binaların korunacağını kendilerine garanti ediyorum. Yalnız burada vatandaşlarımıza da önemli sorumluluklar düşüyor. Özellikle hisse tapulu alanların bir araya gelinerek müstakil tapulara çevrilmesi büyük önem taşıyor. Üsküdarlı hemşerilerimizin kötü amaçlı kişilerin verdiği yanlış bilgilere inanmamalarını rica ediyorum.  Aslında tüm bu sorunlardan çok daha büyük bir sorun var. Maalesef Üsküdarımız tarihi çok eskilere dayanması itibariyle eski ve yıpranmış binaların yoğun olarak bulunduğu bir şehir. Üstelik de binalar bitişik nizamda yapılmış. Bu durum olası büyük İstanbul Depremi için önemli bir risk oluşturuyor. Bu riskin asgariye indirilebilmesi için Üsküdar'ın ''Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm Projesi''ne ihtiyacı var. Ancak bu projenin yürürlüğe girebilmesi için toplumsal mutabakata ihtiyacımız var. Eğer bu toplumsal mutabakat sağlanabilirse tüm Üsküdarlıların hayati risklerin söz konusu olmadığı, modern ve tarihi dokuya haiz binalarda oturmasını sağlayabiliriz.

Üsküdarlı artık Üsküdar meydanında inşaat görmek istemiyor. Marmaray inşaatı birçok sorunu da beraberinde getirdi. Gelinen nokta ve ne zaman bitirileceğine dair neler söyleyebilirsiniz?

Evet, şüphesiz Üsküdar'ın en büyük sorunu bizce GAP'dan sonra Türkiye'nin en büyük ikinci projesi olan Marmaray nedeniyle merkezde yapılan yoğun çalışmalar. Bu çalışmalar nedeniyle esnafımız da büyük sıkıntı yaşıyor. Ancak ben tüm esnafımıza bu konuda gerekli bilgilendirmeyi düzenli olarak yapıyorum. Yaşadıkları bu sıkıntılar Marmaray'ın hizmete girmesi ile son bulacaktır. Marmaray'ın bugüne kadar büyük sorunlara yol açan kazı çalışmaları nihayet son buldu. Yapılan kazılarda çıkan arkeolojik kalıntılar nedeniyle çalışmalar yaklaşık 3-4 yıl projenin geri kalmasına neden oldu. Ancak nihayet bu çalışmalar sona erdi. Artık bu çalışmaların sona ermesi sonrası şu müjdeyi verebilirim. İstanbul'un her iki yakasını Boğaz'ın altından geçecek bir demiryolu tünel bağlantısı ile birbirine bağlayacak olan Marmaray Projesi 29 Ekim 2013'de açılıyor. Marmaray'ın çok önemli bir etabı olan TBM denilen tünel delme makineleri çalışmalara başladı.

Tünel delme makinelerinin yapacağı çalışmalar sonunda Avrupa ve Anadolu yakasında bulunan tünellerin, 2011 yılının Haziran ayına kadar deniz altındaki 1.280 metre uzunluğunda bulunan tünel ile birleşmesi bekleniyor. Böylece 2011'in ilk yarısında kazı işlemleri tamamlanmış olacak. Üsküdar ile Sirkeci'yi birleştirecek olan boğazdaki tünel dünyanın en derin deniz altı tüneli (-54 m) olarak tarihe geçecek. Tünellerin birleşmesi sonrası betonlama işlemleri 2012'nin ortasına kadar yapılacak. 2012 yılının ortasından itibaren ise söz konusu hatta elektrifikasyon ve tüm hattın (Gebze-Halkalı) yenilenmesi işlemleri yapılacak. Projenin tamamlanıp 76,3 km uzunluğundaki sistemin devreye girmesiyle İstanbul ulaşımında toplu ulaşımın payı yüzde 7'den 28'e çıkarken, Üsküdar'dan her saat 60 bin kişi aktarma yapacak. Asrın projesi olarak anılan ve geçmişi 1860 yılına kadar giden Marmaray'ın yürürlüğe girmesi ile Üsküdar'ın ticari hayatında büyük bir patlama olacak.

Üsküdar'ın trafiğini rahatlatacak ve ulaşımı kolaylaştıracak olan Marmaray'ın devamı niteliğinde çok önemli bir proje var. Üsküdar Metrosu. Hangi aşamaya gelindi ve ne zaman bitirilmesi planlanıyor?

Marmaray projesine büyük destek sağlayacak ve Üsküdar'ın trafik sorununa çözüm sağlayacak olan 19 km'lik Üsküdar-Ümraniye-Dudullu-Çekmeköy-Taşdelen metro hattı ihale aşamasına geldi. Üsküdar-Çekmeköy metro hattının Sultanbeyli gölgesi üzerinden Sabiha Gökçen Havaalanına uzatılması da planlandı. Çalışmalar dört ayrı noktadan aynı anda başlarken ve 3-4 yılda tamamlanması öngörülüyor. Üsküdar-Ümraniye-Dudullu-Çekmeköy-Taşdelen metrosu, Üsküdar vapur iskelesi önünden başlayacak. Delme tünel teknolojisi ile yapılacak olan metroda 2 kilometre depo alanı ve 17 adet istasyon bulunacak. Saatte tek yönde 45 bin yolcu taşınacak olan metroda 6 dizili vagon kullanılacak.

Marmaray ve Üsküdar-Taşdelen hafif metro hattı yürürlüğe girdiğinde Üsküdar'ın İstanbul'un en işlek ticaret merkezi olmasını bekliyoruz. Üsküdar Belediyesi, bu potansiyeli düşünerek çalışmaların yürürlüğe gireceği tarihe kadar ''Tarih ve Kültür Şehri'' Üsküdar'ın tarihi dokusunu canlandırmaya yönelik çalışmaları tüm hızıyla yürütürken, kültürel faaliyetlere yönelik olarak da Kültür Merkezleri'nde tiyatro, sinema, seminer ve konserler gibi birçok programa ev sahipliği yapıyor.

 İBB tarafından Anadolu Yakası'nda trafiği rahatlatmak için düşünülen tüneller var. Bu tünellerin bazılarının da Üsküdar'da yapılacağı söyleniyor. Bununla ilgili bilgi verir misiniz?

Evet, böyle planlamalar var ancak bu çalışmaların yürürlüğe girmesini engelleyecek bir takım sorunlar da söz konusu. Söz gelimi bu tünellerin planlandığı yerlerde İSKİ'nin isale hatları mevcut. Dolayısıyla bu hatlar çalışmalara önemli engel teşkil ediyor. Bu durumda yapılması gereken şey mevcut planlamaların isale hatlarına gelmeyecek şekilde planlanması ya da isale hatlarının yerlerinin değiştirilmesi. Tabii bütün bunlar netleşmeden sağlıklı bilgiler vermek söz konusu olamaz. Bu nedenle özellikle Büyükşehir Belediyemizdeki çalışmaların ve planlamaların netleşmesini beklememizde fayda var.

Bu 3 önemli proje tabii ki gelecekte trafik problemine çare olacaktır. Ancak vatandaş şu an itibariyle bu konuda dertli ve çok sayıda soru iletiyor. Trafik sorununu çözmek için kısa vadede neler yapılabilir?

Yapılacak çalışmaları kısa dönemde planlamak ve uygulamaya çalışmak önemli sorunlara yol açabilir. Şöyle ki, Üsküdar meydanından Harem'e doğru gidişte trafiği eskiye oranla rahatlatmak için ters yönde bir trafik planlaması yapıldı. Ancak vatandaşlar yıllar boyunca kullandıkları bu hat, ters istikamete dönünce önemli sıkıntılar yaşadılar. Trafiği rahatlatmak adına yapılan uygulamalar zaman içinde daha büyük sıkıntılara neden olabiliyor. Bunlar tecrübe edilerek görülüyor. Yaşanılan olumsuz tecrübeler yeni planlamaları gündeme getiriyor. Bunların hepsi zaman alacak olgular. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemiz, İETT ve diğer yetkili mercilerle oturup sık sık bu konuları tartışıyor, uygulanabilir planlar hakkında görüşmeler yapıyoruz. Elbette sorunları çözmek adına Üsküdar Belediyemiz kendi başına kararlar alıp uygulayamaz. Başta Ulaştırma Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere işbirliği sağlanması ve uyumlu bir çalışma yapılması esas alınmalıdır. Üsküdarlılar şunu bilmelidir ki Üsküdar Belediyesi olarak bizler tüm bu  sorunların ortadan kalkması için yoğun çalışmalar yapmakta ve bu çalışmalarımızı yetkili birimlerle paylaşmaktayız.

Özellikle Üsküdar'ın merkezi mahallelerinde park sorunu ile ilgili sorular aldık. Sokaklardaki park sorunu ile ilgili çalışmalarınız var mı? Belirli yerlerde ''tek yön uygulaması'' düşünüyor musunuz?

Üsküdar genelinde sokak köpekleri ile ilgili şikâyetler var. En çok şikâyetler ise kenar mahallelerden geldi. Bu konuda çalışmalarınız var mı?

Maalesef en büyük sorunlarımızdan biri de sokak hayvanlarının başıboş dolaşması. Bu konuda bizim bir hayvan barınağımız var. Üsküdar'da sahipsiz ve başıboş dolaşan sokak köpeklerini yakalayıp aşıladıktan sonra hayvan barınağımıza gönderiyoruz. Öte yandan, diğer ilçelerimizde de yakalanan çok sayıda sokak hayvanı, hayvan barınaklarında yer olmadığı ve yeteri sayıda da hayvan barınağı bulunmadığı için mecburen insanlar için tehdit oluşturmayacağı düşünülen ormanlık alanlara bırakılıyor. Zaman içinde bu hayvanlar Üsküdar gibi başka ilçelerin sınırlarına giriyorlar. Aslında bu hayvanlar için şehir dışında hayvan barınakları yapılmasında fayda var diye düşünüyorum.  Yeterli sayıda hayvan barınağı bulunması durumunda hayvan severlerin de yapacağı katkılarla sokak hayvanlarına çağdaş barınma imkânları sağlanabilir düşüncesindeyim.

Vatandaşlarımız başıboş sokak hayvanları konusunda tüm sorumluluğu belediyelerimize yüklememeli diye düşünüyorum. Bu sorunun temelinde vatandaşlarımızın üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirememelerinin de etkisi var. Zira bakabileceklerini düşündükleri hayvanları alan hayvan severlerin bir kısmı, zaman içinde ya ekonomik nedenler ya da başka nedenlerle bu hayvanlara bakamayacak duruma geliyorlar. Bu durumda bu hayvanları da sokaklara bırakmak kolaylarına geliyor.

Hayvanlar da tıpkı insanlar gibi bakımı sorumluluk gerektiren canlılardır. İnsanların, bakımını yapamayacakları hayvanları almamaları gerektiği inancındayım. Tabii bunun dışında hayvan barınaklarında bulunan çok sayıda hayvanın, hayvan severler tarafından alınmaması da artık barınaklarımızın yetersiz kalmasında önemli bir etken. Hayvan almak isteyen hayvan severlerin büyük kısmı da tercihini cins hayvanlardan yana kullanmayı tercih ediyor. Barınaklarımızda aranılan tarzda cins hayvanlar bulunmadığı durumda izlenilen yol çoğunlukla Pet Shop'lar oluyor. Elbette bu durum uzun dönemde barınaklarımızda sayı anlamında azalma olmadığı gibi çoğalma olmasına neden oluyor. Bizler belediyeler olarak elimizden geleni yapmakla birlikte bu sorunu kendi başımıza çözemeyiz. Bu önemli sorunun çözülmesinde hayvan severlere de önemli bir rol düşüyor.

Sitemize gönderilen sorular içerisinde en fazla istek alan konu Stad.. Üsküdar'ın hatta Türk futbolunun en köklü kulüplerinden biri olan, 101 yıllık maziye sahip, Üsküdar'ın ismini taşıyan spor kulübümüz maalesef maçlarını Avrupa yakasında Vefa Stadı'nda oynuyor. Bu konuda neler düşünüyorsunuz? Bu dönemde Üsküdar'a stad yapmak gibi bir düşünceniz var mı? Ya da Burhan Felek yeniden Türk futbolunun hizmetine sokulamaz mı?

Söylemiş olduğunuz gibi Üsküdar Anadolu Spor Kulübü'nün bizim için de büyük önemi var. Üsküdar'ın gururu takımımız şu anda 3. Lig Play-Off grubunda 2. Lig'e yükselmek adına çok önemli maçlar yapıyor. Biz de bu durumun bilinci içerisinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Takımımızın 2. Lige yükselmesi durumunda Üsküdar'da Beylerbeyi Stadı'nda karşılaşmalarını oynamasını tercih ediyoruz. Ancak yapılan anlaşmalar gereği bu konu bizim inisiyatifimiz dışında kalıyor. Zira söz konusu stadyum kullanım için Beylerbeyi Spor Kulübü'ne verilmiş durumda. Kısa dönemde Üsküdar Belediyesi olarak izim yapabileceğimiz tek şey stadın kullanım haklarına sahip olan Beylerbeyi Spor Kulübü ile Üsküdar Anadolu Spor Kulübü arasında bir uzlaşma sağlanması için aracılık yapmaktı. Biz de geçtiğimiz günlerde bu konuda gerekli adımı attık ve benim başkanlığımda her iki kulübümüzün başkanlarını bir araya getirdik. Üsküdarlıların önemli bir sorununu çözmek adına atmış olduğumuz adım umarım ki yakın zamanda olumlu bir netice verir.

Beylerbeyi Stadı dışında bir de alternatif stad düşüncemiz var. Bu konudaki düşüncemiz şu anda Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi'nin altında toprak alan olarak yer alan bölgeye Haydarpaşa Stadı'nı yapmaktır. Bu stadın projelerini tamamladık. Suni çim olarak gerçekleştireceğimiz statta tek önemli sorun tribünlerin kapasitesi ve soyunma odalarının projesi kısmı. Stad projesi dâhilinde saha dışında tribünler ve soyunma odalarının da bulunmasını istiyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız bütün hızıyla sürüyor. Elbette stadın projesini yaparken ekonomik olguları da düşünmemiz gerekiyor. Elimizdeki imkanlar dahilinde en iyisini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Söz konusu stad ile ilgili olarak akıla şu soru gelebilir. Neden sahanın yapımında gerçek çim değil de suni çim kullanacaksınız? Bu soruya şu cevabı verebilirim. Bizler Üsküdar Belediyesi olarak sadece profesyonel anlamda hizmet veren Üsküdar Anadolu takımımızı ya da Beylerbeyi Spor Kulübümüzü düşünmekle yükümlü değiliz. Aynı zamanda amatör spor takımlarımızdan da sorumluyuz. Eğer söz konusu stadyumda zemini gerçek çim yaparsak burada haftada bir veya en fazla iki maç oynanabilir. Oysa Üsküdar'da amatör olarak hizmet veren 10 tane 2. Küme, 12 tane de birinci küme takımımız var. Bu takımlarımızın da maçlarını Üsküdar'da oynamaları adına suni çim sahayı daha uygun gördük. Yasal olarak tesisleşme anlamında belediyelere maddi ve manevi destek verilmesi ve belediyenin önündeki  bürokratik  engellerin kaldırılması durumunda bizler Üsküdar Belediyesi olarak tüm takımlarımıza en iyi imkanları sağlamayı taahhüt ediyoruz. Burhan Felek ile ilgili sorunuza gelince? Burhan Felek yapılırken planlanan konu burasının halka hizmet vermesi yönündeydi. Bu nedenle çim alanın yapımı futbol için değil, atletizm düşünülerek gerçekleştirildi. Dolayısıyla Burhan Felek, şu an için futbola hizmet verecek şekilde düşünülmemelidir.

Anadolu Üsküdar takımımız Play-Off gruplarında mücadele ediyor. Futbol günümüzde en önemli tanıtım aracı. Bu tanıtım fırsatını değerlendirmeye yönelik düşüncelerinizi alabilir miyiz? Belediye Başkanı maçlara gelmiyor diye şikâyet var. Anadolu Üsküdar'ın Play-Off grubundaki maçlarına gitmeyi düşünüyor musunuz?

Elbette futbol global anlamda bir endüstri ve tanıtımda büyük etkisi var. Ancak şu da bir gerçek ki böylesine global bir endüstriye sahip bir dünyada böylesine önemli bir takıma sahipseniz ekonomik olarak da çok iyi bir noktada bulunmanız gerekir. Belediyelerin maalesef gelir düzeyleri böylesine önemli bir endüstride yer almak için yeterli değil. Biz de elimizde olsa da ekonomik anlamda tüm takımlarımıza fazlasıyla destek versek diye düşünüyoruz. Ancak şartlar böyle değil maalesef. Üsküdar Belediyesi'nin bütçesini 520 bin Üsküdarlının isteklerine cevap verebilmek adına en verimli şekilde kullanmamız gerekiyor. Bu nedenle ekonomik olarak Üsküdar Anadolu takımımıza fazla bir katkımız maalesef olamaz. Buna karşın stratejik olarak destek vermeye kararlıyız. Takımımızın Onursal Başkanı Mecnun Odyakmaz ile bu konularda sürekli olarak görüşmelerimiz oluyor. Kendisinin bizden istediği destekleri imkânlarımız dâhilinde vermeye gayret ediyoruz.

Benim maçlara gidememem konusuna gelince? Elbette ben de Üsküdar Anadolu'nun bütün maçlarına gitmek ve tribünde kendilerine bu desteği vermek isterim. Ancak ilk sorunuzda vermiş olduğum cevapta da bahsettiğim üzere 520 bin Üsküdarlı hemşehrimize hizmet adına Cumartesi ve Pazar günleri de yoğun bir program dâhilinde çalışıyorum. Hafta sonları esnafımızla, işçimizle, site sakinlerimizle sürekli olarak görüşmeler yapıyor, onların sıkıntılarını dinliyor, bu sorunlara çözüm bulmak adına çalışıyorum. Bu yoğun tempo içerisinde programım elverdiği sürece maçlara gideceğim konusunda söz verebilirim. Zira Üsküdar Anadolu, Üsküdar için çok ama çok önemli bir takımımızdır. Bu takımımıza destek vermek bizim için de önemli bir vazifedir.

Validebağ ile ilgili yayınladığımız haber sonrası çok sayıda e-posta aldık. Bu konuya seçim çalışmaları sırasında da değinmiştiniz. İnsanların kafasındaki soru işaretlerini gidermek için bir kez daha cevap verebilir misiniz? Validebağ ile ilgili düşünceniz nedir?

Validebağ Korusu, Üsküdar'ın atardamarı, akciğerleri, kısacası hayat kaynağıdır. Böylesine önemli bir kaynak ne yazık ki belirli kişilerin ellerinde çıkar amaçlı olarak değerlendiriliyor. Oysa Validebağ Korusu bugün Hyde Park gibi, insanların spor ve piknik yapabildiği, çoluk çocuğu ile hafta sonları güzel vakit geçirebildiği, emsalsiz bir piknik alanı olmalıdır. İstanbul'un ortasında 350 dönümlük muazzam bir yeşil alan olması itibariyle burası piknik yeri olarak son derece uygundur. Ancak çıkar amaçlı bazı çevreler buranın yapılaşmaya açılacağına dair yanlış bir izlenim uyandırıyor. Validebağ Korusu'nda birçok anıtsal ağaç bulunmaktadır. Burası Anıtlar Kurulu tarafından korunmaktadır. Dolayısıyla Validebağ Korusu'nun yapılaştırılması gibi bir durum mümkün değildir. Yargıya yansıyan durumun netleşmesi sonrası gerekli çalışmaları yapıp en kısa zamanda vatandaşlarımızın buradan piknik alanı olarak faydalanmasını sağlamak istiyoruz.  Bugün çıkar amaçlı kişilerin söylediğinin aksine Üsküdar Belediyesi olarak amacımız ve görevimiz; 350 dönümlük arazisiyle ''Üsküdar'ın Akciğeri'' olan Validebağ Korusu'nu bir ''tarih ve tabiat hazinesi'' olarak korumak ve yaşatmaktır. Validebağ Korusu, ağacından çiçeğine, kuşlarından böceğine kadar titizlikle korunacak ve ''Koru olarak kalacaktır.

Sayın başkanım bu yoğun çalışma temposu arasında bize vakit ayırdığınız ve sorularımıza içtenlikle cevap verdiğiniz için size şahsım ve gönderdikleri sorularla katkıda bulunan Üsküdarlılar adına teşekür ediyorum.

Bende sizlere böyle güzel bir düşünceyi gerçekleştirdiğiniz için teşekür ediyorum. Sanıyorum böyle bir röportaj Üsküdar'da bir ilk. Beğeniyle takip ettiğim Üsküdar34 sitesine yayın hayatında başarılarını diliyorum.


Üsküdar 34


Haberi Değerlendir :