Üsküdar Postası Gazetesi - Üsküdar yerel haberlerini ve güncel olayları gazetemizden takip edebilirsiniz...

Gençlik Merkezi, Bakan Kılıç'ı ağarladı

Üsküdar Gençlik Merkezi, Genç Bakış 10. yılının ilk programına ev sahipliği yaptı. Bakan Suat Kılıç programın konuğu old...

Duvar Çöktü

Asfalt çalışması yapıldığı sırada silindir makinesinin altındaki dolgu toprağın kayması sonucu Üsküdar Paşakapısı Cezaev...

'DERİN DEVLET'Lİ BOMBA

Üsküdar Salacak Sahili'ndeki Bir Büfenin Yanına Bırakılan İçinde Bomba Süsü Verilmiş Düzenek Bulunan Çanta, Korku ve Pan...

''Çevren Senin Elinde'' Kampanyası

Üsküdar Belediyesi tarafından ilçe genelindeki okullar arasında ''Çevren Senin Elinde'' kampanyası düzenlendi....

Üsküdar Devlet Hastanesi'nden büyük vurgun...

Üsküdar devlet hastanesi üzerinden 1 milyon TL'lik büyük vurgun. İşte devleti zarara uğratan çetenin akıl almaz oyunu......

İstanbul'un 2 asırlık karakolu

Üsküdar'da Çocuk Şube Müdürlüğünün hizmet verdiği ''Çinili Karakolu'', 2 asırlık geçmişiyle dikkati çekiyor....

Mehmet Çakır Özel Bir Programla Anılacak....

Üsküdar Belediyesi 5. Dönem Belediye Başkanı Mehmet Çakır'ı anmak üzere 04 Şubat Perşembe günü özel bir program düzenliy...

Sokak İftarları Cumhuriyet Mahallesi ile devam ett...

Üsküdar Belediyesi'nin Ramazan Etkinliği çerçevesinde Cumhuriyet Mahallesi'nde düzenlemiş olduğu Mahalle İftarına 5 bind...

Üsküdarlı Çocuklar ilk iftar heyecanını yaşadı...

Üsküdar Belediyesi, ilk orucum ilk iftarım adıyla Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde binlerce Üsküdarlı çocuklar ve aileleriy...

Üsküdar`ın 100`ü değişiyor

Başkan Mehmet Çakır, 99 proje gerçekleştiren belediyenin 100. projesi için "Üsküdar`ın 100`ü değişiyor" yarışmasını başl...
 

Herşey Üsküdar İçin

Herşey Üsküdar İçin
Haber7.com dan Ayhan Kıskaç CHP,Saadet Partisi ve AK Parti Üsküdar belediye başkan adayları ile Üsküdar'ın geleceğini konuştu.
Tarih : 12 Şubat 2009, 21:51
Kategori : Üsküdar
Yazı Boyutu : 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SEMA BARLIN CHP ADAYI

Üsküdar’ın genç ve CHP’nin İstanbul’dan göstermiş olduğu tek bayan adayıyla röportajımıza başladığımızda kendisinin oldukça heyecanlı olduğunu gözlemledim ve peşinden konuşurken açıldığını gördüğümde ise daha samimi bir ortam oluştu.

Üsküdar sizin için ne anlam ifade eder dediğimde?

kullanOsmanlı toprağı. Bizim ilk fethedilen ilçelerimizden birisi Üsküdar. Tarihi ve kültürel dokusu açısından saraylar, camiler çeşmeler açısından da kültürel doku sergileyen bir ilçe. Boğaza uzun bir kıyısı var. Değişik halk grubu yaşıyor burada.

Üsküdar’da komşuluk ilişkileri insan ilişkileri birbirleri ile olan bağları ile kendini tam anlamıyla korumuş. Sokağa çıktığınız zaman Üsküdar’da birçok insan birbirini tanıyor.

Böyle bir yerde belediye başkanlığını düşünmek beni çok heyecanlandırıyor.

Başbakana herkes olumlu bakıyor

-Başbakanın ilçesinde belediye başkanı olursa hizmet anlayışında bir değişiklik olacak mı diyorum.

Sayın başbakanımızın da mahallesine aynı hizmeti vereceğim. Diğer mahallelere de. Kaldı ki sayın başbakanımızın zaten ben kendisine sorulduğunda bana olumsuz bir tepki vereceğini düşünmüyorum.

Başbakan çok hoşgörülü herkese aynı şekilde olumlu baktığını düşünüyorum. Bende aynı şekilde CHP’li de olsam ona aynı hizmeti götürürüm. Herkese ne hizmet gidiyorsa O’na da aynı hizmet gidecek.

İstanbul’un tek kadın adayı olduğunu hatırlatarak, kadınlara yönelik yapacağı projelerden devam ediyorum röportaja

Tabiî ki sonuç itibariyle bir kadın olarak çok şey planlıyorum. Kadın sığınma evi var. Ev kadınları son derece üretici ama bunu ekonomik olarak dışarıda katkıya dönüştüremiyor. Ben bu tarzda merkezler kurmayı düşünüyorum. Yaptıkları şeyi direk olarak ekonomilerine katkıya dönüştürmek istiyorum. Ayrıca çocukları ile birlikte oyalanacağı ve eğitim görecekleri “eğitim evleri” yapmayı düşünüyorum.

Gerekli olan çalışmalar yapılacak

Arazide dolaşan bayan aday için neler söylendiğini konuşuyoruz biraz da?

Bir kere kesinlikle çok pozitif şeyler duyuyorum diye başlıyor konuşmaya. Bunlar beni motive ediyor. Halkın tepkisi, tabi çocukların tepkisi. Çocukların benim hayatımda çok önemli yeri var. Benimde iki çocuğum var. Derken biraz gözünün içi gülüyor.

Artık değişim olması gerektiğini ve yenilik olmasını söylüyorlar. Kadının siyasette gerçekten iyi bir yerlere gelmesi önemli.

Onlarda şunu görüyor. Evet onlarda bunu istiyor. Onlarda benim yanımda. Beni destekliyor. Birlikte ve her kesimle benim hiç kimse ile bir problemim yok.  Benim için CHP nin özünde olan insana sevgi ve insanın özgürlüğü ve insana saygı önemli diyor. “Ben sonuçta partimin bu vasıfları ile yola çıkmış durumdayım. İnsanların açık olması kapalı olması o saate kadar farklı bakması önemli değil. Önemli olan Tüm Türk halkını kazanmak.” diyerek konuyu noktalamak istediği anda kendisine çarşaf açılımını, kuran kurslarını ve peçeyi soruyorum.

Biz geçmişte savunduklarımızı dile getiremedik

Ben bu konunun abartılarak buralara çekilmesine çok anlam veremiyorum. Çünkü benim arkadaşlarım veya çevrem içerisinde kafası kapalı olan da var açık olanda. Benim için sonuçta kafasının içindeki önemli. Benim bazı hayat kriterlerim var. Karşımdaki insanda bana baskı yapmak istemiyorsa, beni yönlendirmiyorsa. Sonuçta aynı yönden bakıyorsak sonuçta insan insandır.

Ki, CHP oldum olası bu şekilde bakmıştır ama şu an farklı gösteriliyor. Biz CHP olarak hiçbir zaman zaten kapalıydı açıktı diye bakmadık. İnsan olarak bakıyoruz Herkese sadece insan olarak değerlendiriyoruz.

Biz geçmişte bunu yeterince dile getiremediğimiz için çokta artı veya eksi olarak bakmıyorum bu konuya.

Polemiklerden uzak duracağım

“Tabiî ki ben kimseyle polemiğe girmeden siyaset yapacağım. Herkes kendine göre en iyisini yapıyordur. Çok eleştirel pencereden bakmayacağım.

Ben insanları dinlemek, insanları anlamak ve onları anladıktan sonra onların sorunlarına onlarla birlikte çözüm getirmek istiyorum. Halkın katılıyla sorunları çözeceğim.” diyerek hiçbir şekilde polemik içerisinde olmayacağını da belirtiyor Sema Barlın. 

Üsküdar için projelerinin neler olduğunu sorduğumda

Önce söze, Üsküdar’ı hak ettiği tarihi kültürel yapısı içerisinde hak ettiği yerine getireceğiz. Biz şunu yapmak istiyoruz. Üsküdar sahip olduğu yere getirilmeli.

-Turizm birimi bile olmaması artık nasıl değerlendirilir. Bunun için Turizm noktaları oluşturulacak. Birkaç dil bilen insanların çalıştığı turizm noktası olacak.

-Metro içerisinde oluşturulacak işyerleri oluşturulacak.

Yer altı çarşısını sorduğumda çok samimi bir şekilde şunu belirtiyor.

Bu mevcut olan belediyenin başlattığı bir proje. Biz doğru olan projeleri devam ettireceğiz diyerek samimi bir üslup takınıyor.

-Türk örf ve adetlerine ciddi anlamda önem veriyor. Büyüklerine saygı küçüklerine sevgiden bahsediyor sık sık.

-Tiyatro, sinema noktasında gerçekten çok eksiğimiz var. Gençlerimiz Kadıköy tarafına gidiyor sinema için. Genç grubu da ilçemizde tutmak için spor kompleksi, kültür merkezi, hobi salonları gibi projelerimiz var. Seçimi kazandığımız zaman bu projeleri hayata geçireceğiz.

-Kadın sığınma evi ve hobi evleri

Son olarak herkesin belediye baskanı olmak istiyorum diyen Barlın kendince bir tarz içerisinde “herkese aynı hizmeti vermeye söz veriyorum” diyerek konuşmamıza son veriyor.

MUSTAFA KARA AK PARTİ

kullanAday değişiminin temel sebebi hiçbir zaman fiziki anlamdaki başarısız bir belediyecilik değildir. Çünkü geçmiş dönemlerde karşılaştırdığımız performans kriterleri, elde edilen yeşil alanlar, yapılan bilgi evleri, yapılan TOGEM(Toplumsal gelişim merkezi), kadınlara yönelik projeler, tam bunları ele aldığınızda başarısızlık değil, geçmiş 10 yıllık hizmetle meydana gelmiştir diye başlıyor söze AKP’li aday.

Tabi bunu yaparken her yiğidin bir yoğurt yiyişi olması sebebiyle mevcut başkanın halkla ilişkiler konusunda olumsuz ünü yayıldı. Şöyle söyleyeyim, bir birim hata yapıldıysa, gerek kendi partimizin içindeki meclis üyelerimiz, gerekse muhalefet partisinin meclis üyeleri aracılığıyla bu on birimmiş gibi gösterildi. Adeta bir şehir efsanesine dönüştürüldü.

Nedir bu efsane?

Eğer iyi bir halkla ilişkiler birimi kuramazsanız 600 bin nüfuslu bir ilçede gelişen taleplere göre halkın isteklerini karşılayamazsanız,  600 bin insanla siz bir araya gelemeyen, görüşmeyen, buluşmayan insan olursunuz.

Mevcut başkanımızın anlattığı şekilde söyleyeyim: “Ben bazen dışarıda halkımla beraber olmaya çalışıyorum. Belediye’ye gelemiyorum. Belediye bana diyor neredesin? Teşkilat soruyor neredesin diye? En son hanım bana nerede olduğumu soruyor? Sahi ben neredeyim?

Zaman zaman başkan kendine böyle şikayetler eder. Yani şunu anlatmak istiyorum. Stoklanamayan, biriktirilemeyen tek şey zamandır. Zaman yönetimini iyi kullanamazsanız şekilde olduğu gibi yaşarız. O zaman siz çok başarılı belediye başkanı olabilirsiniz. Genel başkanımızın söylediği gibi “altından kaldırımlar yapabilirsiniz ama gönüllere giremezsiniz.”

Başkanımızın halkla ilişkiler noktasında hak etmediği bir ünü oldu. İyi bir halkla ilişkiler departmanı kurulamadı, doğru düzgün bir özel kalemi olmadı.

En ciddi eleştiri belediyenin bir devamı olarak düşünülmem

Bende geçmiş yönetimin bir devamı olarak eleştiriliyor ve neler söyleyeceğini merak ediyorum?

Bu günlerde bana yapılan ciddi bir eleştiri. Birçok siyasi partili ve özellikle kendi siyasi partililerim tarafından aldığım bir eleştiri.

-Madem ki 5 yıl görev yaptın. Bu partinin kontenjan belediye meclis üyesiydin. Sen bu başkanla siyasete başladın peki niye uyarmadın? Diyerek araya giriyorum…

Biz bununla ilgili çok çeşitli zamanlarda uyarılarda bulunduk. Kamuoyu yoklamalarında da başkanın hangi durumlarda eksik olduğuna dair veriler gelmiştir. Verilerdeki eksikliklere rağmen başkanımız bunu düzeltmeyi başaramadı.

Üsküdar’da şehir hurafesi eski başkana karşı çok organize çalıştı.

Hurafeye karşı ne tarz bir önlem alacaksınız dediğimde ise en önemli sıkıntısını paylaşıyor birazda Mustafa Kara. Ve sıkıntısı paylaşıyor bizimle.

“Ben isterdim ki benim Üsküdar vizyonum konuşulsun. Başkanın projeleri anlatılsın ama kahve toplantılarında yeni eserlerden bahsetmek istiyorum. Fakat herkes bana şunu soruyor. Başkan makamınız bize açacak mısın?  Bir daha gelecek misin? Kapılar duvar olacak mı?

Çok ciddi bir budur. 600 bin kişi ile görüşmeyi beş yıla yaydığımda günde 3000 bin kişi ile görüşmem gerekir. İlla görüşmek istiyorsanız. Fiziki olarak bu mümkün değildir. Bunun için halk günlerini yeniden oluşturacağız.

Mahallelerde irtibat ofislerimiz olacak. Onların bana gelmesi değil, benim onlara gitmem olacak. Daha çok yerinden çözeceğiz. Küçüksu’dan, Bulgurlu’dan insanları Belediye’de toplamak yerine ben onların ayağına gitmeye çalışacağım.

Halkın sorunlarının doğru yerde tartışılması gerekir. Aynı konuyu iki kişi değil tek kişi çözecek duruma getirmek zorundayız.

Bana Üsküdar ‘ın gülen yüzü yakıştırması yaptılar. Sonradan biz ona

Başka yerlerde kullanmaya çalıştık.

Ama ben bu gülen yüzü kurumsallaştırmaya çalışacağım. Belediyemizi, zabıtamızı güler hale getirirsek gülen yüz oluruz.

Sosyal belediyecilik üzerine konuşuyoruz biraz Mustafa Kara ile ve projelerini soruyorum kendisine?

Ben iyi bir işletmeciyim. Paranın yönetimini iyi biliyorum. Belediyede 1000 civarında personel çalışıyor. Oysa benim şirketimde 1150 kişi çalışıyor.

Bunları ortaya koyarsak iyi bir işletmeci olduğumu söyleyebilirim. Bu belediyeyi ben işletirim.

Belediyeciliğin bir mühendislik yanı varsa  ben iyi bir mühendisim.

Deprem odaklı kentsel dönüşüm projesi düşünüyoruz Üsküdar’da. Pilot projeler yapacağız.

Sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışmamız gerekmektedir. Dernekleri kendi içinde kategorize edeceğiz. Üsküdar’ın önceliklerini ele alacağız.

Üsküdar Başbakan’ın ilçesi bu ilçede belediye başkanı olmak sizi heyecanlandırıyor mu? Size bir stres yüklüyor mu? Belediyeciliği iyi bilen bir başbakanın ilçesinde başkan adayı olmak nasıl bir stres yüklüyor?

Doğrusunu isterseniz zaman zaman stres olmuyor değil. Çok zor şartlarda belediyeciliği bu hale getiren bir başbakanın ilçesinde görev yapmanın tabiki zorlukları var. Ama ben işin onur kısmını daha çok önemsiyorum. Başarabilmenin hazzı ve işleri eksiksiz yapabilmek beni daha çok heyecanlandırıyor. Çünkü konuya çok vakıf.

YILMAZ BAYAT SAADET PARTİSİ

kullanYılmaz Bayat’ın 10 yıllık bir belediye başkanlığı öyküsü var. Üsküdar da belediye başkanlığı yaptığınız bir dönem kaybettiniz. Şimdi yeniden adaysınız neler düşünüyorsunuz?

2,5 yıldır benim belediye banka adaylığın konuşuluyor. Başkanım bu kez kazanacağız sloganı oluşturuldu. Biz hakikaten gönülden ve candan hizmet etmisiz ki insanların akıllarında kalmıs. Benim adaylığımı halk kendi ilan etti.

Bazıları bana tesekküre geldi. Aday olduğum için. Buda Cenab-ı Hak’kın bir lütfudur.

Tabana Kuvvet Başkan

-Seçim kampanyasına en erken başlayan aday olarak ekonomik kriz yaşayıp yaşamadığını soruyorum

Evet tabiî ki yaşıyorum. Yaptığım bütün iş tabana kuvvet çalışmak. Taban kuvvet bizim sloganımız oldu artık.

-Bu yöntemle kaç bin kişiye ulaştığını sorduğumda ise açıkçası çok şaşırıyorum?

Sadece Ramazan Ayında 25 bin  insana ulaştık. 300 kahve gezdik . 25 bin insanla el sıkıştık. Bire bir. Sadece Ramazan Ayı içerisinde gerçekleşti bu dediklerimiz.

Semt pazarlarını gezdik. 17 tane pazarı gezdik esnaf ve bayanlara mesajımızı .izzat ilettik. Arefe günü esnafla görüştük.

Bayanların teveccühü çok iyi

-Tempolu ve birebir kampanyasında en çok kimi hedeflediğini soruyorum?

Hem bayanlar hem erkekler diyor.

Okulları ziyaretlerini. Öğretmen ve velilerle görüşmesini anlatıyor. Bire bir 9000 bin kişi ile buluştuk semt pazarlarında diyor ve ekliyor: “Bayanların teveccühü çok iyi.”

Bütün teşkilatlar ev ev dolaşıyor

-Bir çalışma daha başlattık diye sürdürürken sözünü aslında birazda duygulanıyor:

“Her Pazar belirli miktarda ev belirleyip evlere ulaştırıyoruz kampanyamızı. Geçtiğimiz Pazar 10.000 ev. Bir önceki Pazar ise 7300 eve girdik. Bunların raporu geliyor bize. 250 kişilik bir ekibimiz var. Bütün teşkilatlar toparlanıyor bir günde hedeflediğimiz evlere ulaşıyoruz. İki pazardır başladık. Evlerin zillerini çalarak 18 bin civarında eve ulaştık. Kapıda tanıtıcı broşür ve mesajımı verip gidiyor arkadaşlar.”

AKP’li, CHP’li ve MHP’li gönüllü ordusu

Ropörtaja gelirken gelirken Üsküdar Meydanında dikkatimi çeken broşür dağıtan açık kapalı bayanları soruyorum?

Ayrıca diye başlıyor : ”Bayanların dışında birde gönüllü grubumuz var. Her Pazar gönüllü gruplar geliyor ve çalışmalarımıza katılıyor. Bu gruplar parti mensupları değil. Kimisi MHP’li. kimisi CHP’li, kimisi AKP’li.

-Bu bağ nasıl oluştu bu gruplarla diyorum

Bizden kaynaklanıyor. 10 yıllık dönemdeki çalışmalarımızdan kaynaklanıyor.

Teşekkür ve tebrikler var. En dikkatimi çeken husus şu “Başkanım bu sefer kazanacağız” buda gösteriyor ki meseleyi sahiplenmişler. Üsküdar’ın iyi hizmet alması açısından sahiplenmişler.

Halkı belediye ile yeniden kaynaştıracağız

-Sandıktan ipi göğüsleyerek çıktığında neler yapacaksınız dediğimde ise?

Halkı yeniden belediyeyi kaynaştırmamız lazım. Halkla belediyenin arası kopuk. Başkanın yanına halkın rahat girip çıkacağı bir pozisyon oluşturmalı. Şu anda insanlar başkana, başkan yardımcılarına, müdürlere ulaşamamakta. Geçtiğimiz dönemde halk günlerinde biz 100 bin kişi ile görüştük.

Belediye personeli de mutsuz. Çalışanlarda mutlu değil çünkü. En çok onlar bekliyor bizi. Mutsuz insanların ürettiği hizmet ne kadar faydalı olur?

Projelerini soruyorum

-Yolların düzelmesi ve sokakların iyi görünüme bürünmesi lazım.

-Üsküdar bir kültür şehridir. 6-7 tane kültür merkezi yapmıştık değişik mahallelere. Yeni projelerimizde var kültür merkezleri ile ilgili.

-Kültür merkezleri halkınbayanların ve gençlerin bilgi beceri ve kültürünü yasadıkları mekanlar olmaktadır. Buna önem vermemiz gerekmektedir. Toplum kendi kültürü ile kaynaşmalı.

-Spora önem vermemiz gerekiyor. Geçtiğimiz dönemde başlamıştık yine önemi devam ediyor.

Gençlik merkezleri yapmamız gerek. Ayrı konseptler haline getireceğimiz yerler haline dönmeli. Dinlenme eğlenme ve sohbet yerleri.

-Garibanlar için bir projemiz var

-Yaşlılar için projemiz var. Dinlenecekleri ve bir takım ihtiyaçlarını görebilecekleri mekanlar oluşturulacak.

-Engellilerle görüşmemiz devam ediyor. Özel okullar var bunlar için. Burada onlara yönelik ayrıca bir okul projesine ihtiyaç var.

Seçimi biz kazanacağız.

Son olarak Ak Parti adayını değiştirmekle burada başarısız olduğunu kabullenmiş oldu. Yeni adayın başarılı olacağına Üsküdar nasıl inanacak. Oda aynı belediyenin imar komisyonu başkanı idi. Şahsına diyecek bir sözümüz yok. Şahıs olarak iyidir ama aynı yönetimin içinde bulunmuş bir kişidir.

Bu seçimler siyasi seçimler değildir. Yeni bir hükümet kurulmayacak. Üsküdar’a belediye başkanı seçilecek. Mahalleye de muhtar seçilecek. Adaylara bakarak oy kullanmaları ve yaşamış oldukları tecrübeden istifade etmelerini istiyorum.

Ayhan Kıskaç - Haber7
Haberi Değerlendir :